Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Ajánlattípusok bemutatása

 

Piaci ajánlat

A Xetra alá kerülő azonnali piacon a Piaci ajánlat a kereskedési könyv ellentétes oldalán található legjobb ajánlati árszinteken teljesülhet (akár több áron és több kötésben is).Folyamatos kereskedési modellben Piaci ajánlat csak „Most” érvényességgel tehető, vagyis az csak az ajánlattétel időpontjában teljesülhet, az ajánlat le nem kötött része pedig törlődik az ajánlati könyvből. Akkor sem kötődik le a Piaci ajánlat, ha aktiválja a statikus vagy a dinamikus volatilitási limitet – ennek működését a 6.4 pontban mutatjuk be részletesen.

Piaci legjobb ajánlat

Új típusként jelenik meg az Ersténél a Piaci Legjobb ajánlat, amely egy ár megjelölése nélkül tett Piaci ajánlatot takar, amely csak a legjobb árszinten köt.

Limit ajánlat

Vétel esetén: az általunk maximálisan fizetni kívánt árat (limit ár) adjuk meg.
Eladás esetén: az általunk minimálisan kapni kívánt árat (limit ár) adjuk meg.
Limitáras ajánlatot az ajánlati könyv kiegyensúlyozás részszakaszon kívül bármikor elfogad rendszerünk.


Időbeli érvényesség

Az ajánlatok időbeli érvényességének korlátja a jelenlegi 30 napról 360 napra emelkedik. Ez vonatkozik az adott dátumig érvényes ajánlatokra, ahol az ajánlattevő előre meghatározza, meddig maradjon az ajánlata a könyvben; és a visszavonásig érvényes ajánlatokra is – vagyis ha a kereskedő nem vonja vissza az ajánlatát, az 360 naptári nap leteltével mindenképpen törlődik a rendszerből.

Árlépésköz

A kereskedett termékek árlépésközének meghatározását a Xetra előre lefektetett, ugyanakkor differenciált alapokra helyezi: az alkalmazandó árlépésköz az értékpapír-csoporttól és az ajánlat árától függ majd. A forintban kereskedett részvények és egyéb részvény típusú termékek esetében például az árlépésköz 0,1, 1 vagy 5 forint lehet a beküldött ajánlat árától függően; a forintban kereskedett befektetési jegyek és strukturált termékek pedig akár 0,0001 forintos árlépésközzel is kereskedhetők az új kereskedési rendszerben.