Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Ajánlattípusok bemutatása

 

Piaci ajánlat

A Piaci ajánlat ár megjelölése nélkül tett ajánlat, mely az ajánlati könyvben található
ellenajánlatok párosításával teljesülhet, akár több áron és több kötésben is. Piaci ajánlat tehető a folyamatos kereskedés aukciókkal modellben, aukciós modellben és a folyamatos aukció modellben. A folyamatos kereskedés aukciókkal modellben a Piaci ajánlat nem teljesülő része bekerül az ajánlati könyvbe és részt vesz a következő kereskedési szakaszban Piaci ajánlatként.

Limit ajánlat

Vétel esetén: az általunk maximálisan fizetni kívánt árat (limit ár) adjuk meg.
Eladás esetén: az általunk minimálisan kapni kívánt árat (limit ár) adjuk meg.
Limitáras ajánlatot az ajánlati könyv kiegyensúlyozás részszakaszon kívül bármikor elfogad rendszerünk.

Iceberg ajánlat

Az Iceberg ajánlat olyan limit ajánlat, ahol ajánlattételkor kétféle mennyiséget kell megadni, a teljes mennyiséget, és a látható mennyiséget. Az Iceberg ajánlat látható mennyisége nem lehet kisebb a teljes mennyiség öt százalékánál. Az Iceberg ajánlat a folyamatos kereskedés szakaszban csak a látható mennyiséggel szerepel az ajánlati könyvben.


Időbeli érvényesség

Az ajánlatok időbeli érvényességének korlátja a jelenlegi 30 napról 360 napra emelkedik. Ez vonatkozik az adott dátumig érvényes ajánlatokra, ahol az ajánlattevő előre meghatározza, meddig maradjon az ajánlata a könyvben; és a visszavonásig érvényes ajánlatokra is – vagyis ha a kereskedő nem vonja vissza az ajánlatát, az 360 naptári nap leteltével mindenképpen törlődik a rendszerből.

Árlépésköz

A kereskedett termékek árlépésközének meghatározását a Xetra előre lefektetett, ugyanakkor differenciált alapokra helyezi: az alkalmazandó árlépésköz az értékpapír-csoporttól és az ajánlat árától függ majd. A forintban kereskedett részvények és egyéb részvény típusú termékek esetében például az árlépésköz 0,1, 1 vagy 5 forint lehet a beküldött ajánlat árától függően; a forintban kereskedett befektetési jegyek és strukturált termékek pedig akár 0,0001 forintos árlépésközzel is kereskedhetők az új kereskedési rendszerben.