Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Ajánlattípusok

 

A Budapesti Értéktőzsdén többféle ajánlattípus szerint kereskedhet.

Piaci ajánlat

A Piaci ajánlat ár megjelölése nélkül tett ajánlat, mely az ajánlati könyvben található ellenajánlatok párosításával teljesülhet, akár több áron és több kötésben is. Piaci ajánlat tehető a folyamatos kereskedés aukciókkal modellben, az aukciós modellben és a folyamatos aukció modellben. A folyamatos kereskedés aukciókkal modellben a Piaci ajánlat nem teljesülő része bekerül az ajánlati könyvbe és részt vesz a következő kereskedési szakaszban Piaci ajánlatként.

Limit ajánlat

Vétel esetén: az általunk maximálisan fizetni kívánt árat (limit ár) adjuk meg.
Eladás esetén: az általunk minimálisan kapni kívánt árat (limit ár) adjuk meg.
Limitáras ajánlatot az ajánlati könyv kiegyensúlyozás részszakaszon kívül bármikor elfogad rendszerünk.

Stop limit és Stop piaci ajánlat

A stop limit megbízás lényege, hogy a BÉT kereskedési rendszerébe bekerült megbízás csak akkor aktiválódik, ha az adott részvény ára eléri az ajánlatban meghatározott Aktiválási árat. Árjegyzett termékek esetén, folyamatos aukciós modellben (Certifikát, Warrant) az ajánlati könyvben megjelenő ajánlat is aktiválhatja a megbízást.

Vétel esetén: amennyiben a részvény ára emelkedik és eléri a megadott aktiválási árat, az ajánlat aktiválódik, és a megadott limit ár alatt teljesül.

Eladás esetén: amennyiben a részvény ára csökken és eléri a megadott aktiválási árat, az ajánlat aktiválódik és a megadott limitár felett teljesül

Stop piaci ajánlat esetén a különbség a stop limit ajánlathoz képest:

Vétel esetén: amennyiben a részvény ára emelkedik és eléri a megadott aktiválási árat, az ajánlat aktiválódik és piaci áron teljesül.

Eladás esetén: amennyiben a részvény ára csökken és eléri a megadott aktiválási árat, az ajánlat aktiválódik és piaci áron teljesül.

Iceberg ajánlat

Az Iceberg ajánlat olyan limit ajánlat, ahol ajánlattételkor kétféle mennyiséget kell megadni, a teljes mennyiséget és a látható mennyiséget. Az Iceberg ajánlat látható mennyisége nem lehet kisebb a teljes mennyiség öt százalékánál. Az Iceberg ajánlat a folyamatos kereskedés szakaszban csak a látható mennyiséggel szerepel az ajánlati könyvben.

OCO megbízás (One-Cancels-the-Other)

Az OCO ajánlat egy limit árral és aktiválási árral is rendelkező ajánlattípus, ahol egy a piacihoz képest alacsonyabb és magasabb árat is megadhatunk. Egyik teljesülése esetén a másik megbízás törlésre kerül.


Időbeli érvényesség

Az ajánlatok időbeli érvényességének nincs korlátja, azok csak egy esetleges társasági esemény miatt kerülhetnek visszavonásra.

Árlépésköz

A kereskedett termékek árlépésközének meghatározását a Xetra előre lefektetett, ugyanakkor differenciált alapokra helyezi: az alkalmazandó árlépésköz az értékpapír-csoporttól és az ajánlat árától függ. A forintban kereskedett részvények és egyéb részvény típusú termékek esetében például az árlépésköz 0,1, 1 vagy 5 forint lehet a beküldött ajánlat árától függően; a forintban kereskedett befektetési jegyek és strukturált termékek pedig akár 0,0001 forintos árlépésközzel is kereskedhetők az új kereskedési rendszerben.

További információ az árlépésközről.