Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

 
 

Adóigazolás GYIK

 

Hol érhetem el a 2022-es évre vonatkozó adóigazolásomat?

A 2022-es évről szóló adóigazolását, amennyiben voltak releváns ügyletei, Társaságunknál megadott értesítés címére küldjük ki.

Emellett, ha rendelkezik értékpapírszámlájhoz internetes hozzáféréssel, online felületünkön az “Archív dokumentumok” menüpontban, 2022.12.01 kezdő dátumra szűrve is megtalálja azt.


Hol találom meg az Erste Befektetési Zrt.-nél lévő Ügyfél azonosítómat?

Számlaszerződésen, korábbi számlakivonatokon, egyenlegközlőkön szerepel.


Rendelkezem az ügyfélazonosítóval, ennek ellenére nem tudom megnyitni az adóigazolást. Mit tehetek?

Lehetséges, hogy az adott e-mail cím több számlához is be van állítva és nem a megfelelő azonosítóval próbálja megnyitni a fájlt. Ez jellemzően akkor fordul elő, ha több számlával rendelkezik Társaságunknál, például rendelkezik külön Erste Trader/Portfolio Global számlával, vagy a CitiBanktól illetve Random Capitaltól átvett számlával.

(Egyes levelezőrendszerek az azonos e-mail címről érkező e-maileket egymás alá, beszélgetésbe rendezik, emiatt nem jelenik meg a bejövő levelek között két külön soron a két számla adóigazolása. Érdemes a teljes levél megtekintése nézetet választani, és egészen a lap aljáig görgetni az egyes csatolmányokig, illetve a pdf kiterjesztésű fájlokat letöltés után, a saját gépről az Adobe Reader alkalmazás legfrissebb verziójával megnyitni. A legtöbb böngészőben CTRL + J billentyűkombinációval elérhető a számítógépre letöltött fájlok listája.)


Már megszüntettem a számlámat, miért kapok adóigazolást?

2022-es adóévben volt olyan ügylet a számláján, amelyről igazolást kellett kiállítanunk.


Hogyan kapom meg volt Randomosként a korábbi időszak adóigazolását?

Amennyiben mindkét társaságnál – Random Capital Zrt-nél és Erste Befektetési Zrt-nél is  - voltak ETÜ ügyletei, kettő, amennyiben csak az egyik Társaságnál voltak ügyletei, egy adóigazolást küld ki az Erste Befektetési Zrt a megadott értesítési módon (e-mail vagy posta).


Csak TBSZ (vagy NYESZ) számlámon van befektetés

Miért nem kaptam adóigazolást?

Tartós Befektetési Számlájáról abban az esetben állítunk ki igazolást, ha TBSZ számláját megszüntette/részkivétről rendelkezett, és keletkezett jövedelme. Nyugdíj Előtakarékossági Számlájáról abban az esetben kerül kiálltásra igazolás, ha az adott évben történt rá befizetés, vagy ha NYESZ számláját megszüntette  és a zárás során jövedelme keletkezett.


Veszteséges TBSZ zárásról kapok igazolást?

Amennyiben a zárás során jövedelme nem keletkezik, nem állítunk ki igazolást.


Külföldi osztalékot be kell vallani?

A külföldről származó osztalékot és már levont adót az adóbevallásában fel kell tüntetnie és az Szja. törvény rendelkezéseinek megfelelően kell bevallania.


Külföldi részvények után keletkezik szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség?

Szocho fizetési kötelezettség csak az EGT tagállam tőzsdéjére be nem vezetett értékpapír osztaléka után keletkezik.


TBSZ-re kapott akár magyar, akár külföldi osztalékot be kell vallani?

Nem.


Hogyan kerül mghatározásra a külföldi tőzsdei ügyletből származó jövedelem?

Külföldi tőzsdei ügyletből származó jövedelemet is forintban kell kimutatni, a vétel és eladás napján érvényes, MNB által közzétett hivatalos devizaárfolyammal számítva. Emiatt előfordulhat, hogy ténylegesen veszteséges tranzakció után is keletkezik adózandó nyereség.


TBSZ lejárat előtti megszüntetésekor vesztesége volt, mégis nyereséget mutat az adóigazolás. Hogyan lehetséges?

TBSZ szabályozása szerint a deviza összeget bekerüléskor és kikerüléskor  érvényes, MNB által közzétett hivatalos devizaárfolyamon kell forintosítani és az eredményt kimutatni.  Előfordulhat, hogy árfolyamnyereség miatt keletkezik jövedelme.


Év végén adóoptimalizáltam, mégsem találom a tranzakciót az igazolásban.

Az adóigazolásban azokat a tranzakcióit találja, amelyek T+n napos elszámolása is megtörténik az adott adóévben.


Real-time díj, befektetési hitel költsége csökkenti-e az eredményt?

Nem.


Erste Trader / Portfolio Global számlával kapcsolatos kérdések

Az Erste Trader adóigazolás hol érhető el?

Az értesítési címére kapta meg, az alapszámlás igazoláshoz hasonlóan.


Honnan tudom a Trader/Global számlaszámom?

Trader/Global számlaszerződésen szerepel, általában 21-el vagy 71-el kezdődik (Az online felületre bejelentkezéshez nem szükséges, és azon belül sem szerepel.)


Miért nem tudom megnyitni az alapszámla ügyfélkódjával az igazolást?

A Trader/Global számlához kapcsolódó adóigazolást a Trader/Global ügyfélkódjával lehet megnyitni.


Nem egyezik meg az adóigazolásban kimutatott nyereség/veszteség a kereskedési felületen elérhető riportokban megjelenő nyereséggel/veszteséggel (vagy a saját becslésemmel). Mi lehet ennek az oka?

Ez általában az alábbiakra vezethető vissza:

 • Eltérő készletpárosítás
  A kereskedési felület FIFO nap végi készletpárosítást alkalmaz, míg az adóigazolás LIFO-t. Adóbevallásában Ön eltérhet az általunk alkalmazott LIFO-tól. Az adóigazolás tartalmazza az adóévi készletpárosításokat és az év végi nyitott állományt, így az összehasonlítható a kereskedési felületen elérhető, valamint az Ön saját kimutatása szerinti adatokkal.
 • Eltérő devizaárfolyamok
  A kereskedési felület nem az adott napi MNB középárfolyamokkal forintosítja az elért eredményt, míg az adóigazolásba ezzel az árfolyam kell számolni.
 • Elszámolási napok
  Az adóigazolásba az adott évben elszámolt eredmények illetve tranzakciók kerülnek bele, vagyis nem az ügyletkötés napja, hanem az értéknap, ami adójogi szempontból releváns. Ezért az év utolsó napjaiban kötött ügyletek már a jövő évre csúszhattak, az általános T+2 napos elszámolás miatt. (Ugyan ez igaz lehet az előző évre is)
 • Nyitott pozíciók, el nem könyvelt eredmények
  Kizárólag a lezárt pozíciók realizált eredménye kerül bele az adóigazolásba, az év végén még nyitott, el nem könyvelt nyereséget/veszteséget mutató pozíciókat nem kell külön bevallani. Azok után nem keletkezik (még) adófizetési kötelezettség, illetve azok el nem könyvelt vesztesége sem csökkenti az adóalapot.

Mit tartalmaz a „CFD-hez kapcsolódó korrekciós tételek összege” az adóigazolásban?

A mögöttes részvény (index CFD-k esetén az indextag részvények) osztalékfizetéséből származó terhelés/jóváírás. (pl. US500.I CFD-nél az indextagok osztalékfizetése miatt attól függően, hogy long vagy short pozíciót nyitott, szinte minden nap lesz kis összegű jóváírás vagy terhelés a számlán, amely a számlakivonaton „Corporate Action” néven jelenik meg)


Melyik menüpontokból kereshetők vissza az online felületen az adóigazolás alapjául szolgáló adatok?

Fentiekben bemutatott eltérésekkel az alábbi menüpontok a legrelevánsabbak:

 • Számla/Ny/V elemzés/Lezárt pozíciók/(Szűrő)/Összes számla/Utolsó év:
  utolsó év helyett az értéknapok alapján korrigált idősáv pontosabb adatokat adhat, pl. december 30-december 29. közötti tranzakciók (ezek értéknapja általában január 1-december 31)
 • Számla/Múltbeli kimutatások / Felgyülemlett összegek/Utolsó év:
  itt elsősorban a felmerült költségek visszakereshetők a megfelelő szűréssel
 • Számla/Múltbeli kimutatások/Számlakivonat
  : itt elsősorban a felmerült költségek visszakereshetők a megfelelő szűréssel, pl. havi számlavezetési díjak, CFD finanszírozási díjak, CFD korrekciós tételek
 • Számla/Múltbeli kimutatások/Portfolio kimutatás