Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

fej: EBM Lépésről Lépésre

Gyakran ismételt kérdések


Mikor jár le a befektetési alap?

 • A nyíltvégű befektetési alapoknak nincs lejáratuk. Előre meghatározott lejárattal a zártvégű, határozott futamidejű alapok rendelkeznek, a pontos lejárati dátum megtalálható az adott alap Tájékoztatójában illetve a hivatalos közzétételi helyeken.

Mennyi a befektetési alap kamata?

 • A befektetési alapok esetében hozamról beszélünk, amely a befektetési jegyek napi árfolyamából kalkulálható a következő módon:

  Példa:
  Árfolyam 2010. március 5-én: 1,25 Ft
  Árfolyam 2010. január 5-én: 1,24 Ft.
  A fenti időszakban elért nominális hozam: 1,25Ft/1,24 Ft-1=0,81%. Amennyiben ezt évesíteni szeretnénk, úgy első lépésben elosztjuk az előbbi hozamot a vizsgált időszak hosszával, majd pedig szorozzuk 365 nappal: 0,81%/59 nap*365nap= 4,99% éves hozam. Egy adott alap elért teljesítménye a havi rendszerességgel közzétett portfólió-jelentésében is szerepel. A zártvégű, határozott futamidejű alapok esetében előre meghatározzák az alap futamidejének végén fizetett minimális hozamot.

Van-e bármilyen költsége az alapok vételének vagy visszaváltásának?

 • Minden egyes alap tranzakciós díja megtalálható a mindenkor hatályos Díjjegyzék.

Van-e bármilyen más költsége, annak, hogy befektetési jeggyel rendelkezem?

 • Azon kívül, hogy befektetési jegyek esetén vételi és visszaváltási díjjal is számolnunk kell, az értékpapírok esetében figyelembe kell vennünk az értékpapír számlavezetési díjat, melynek mértéke a mindenkor hatályos Díjjegyzék található. A számlavezetési díjakat havonta terhelik az Ön számláján.

Ha egy alapot visszaváltok, azonnal hozzájutok a visszaváltott összeghez?

 • Nem minden esetben. Alapjaink elszámolása eltérő, hiszen van olyan alapunk, amely már a megbízás napján teljesül, de olyan is, amely az ötödik forgalmazási napon. Valamennyi alapunk elszámolását a mindenkor hatályos Díjjegyzék tartalmazza.

Honnan tudom meg, hogy adott napon mennyit ér a befektetési alapom?

 • Befektetési jegyeinek darabszámát meg kell szorozni az adott napra közzétett egy jegyre jutó nettó eszközértékkel (árfolyammal). Az így kapott szorzat mutatja befektetése jelenlegi értékét.

Van-e minimum időszak, ameddig egy adott alapot nem lehet eladni?

 • Nyíltvégű alapok esetében Ön természetesen bármikor visszaválthatja befektetési jegyeit. Az alapok kockázatosságának figyelembevételével minden egyes alap esetében feltüntetjük az általunk javasolt legrövidebb befektetési időtávot. Ugyanakkor visszaváltáskor figyelembe kell vennie, hogy némely alap esetében plusz visszaváltási díjat számolunk fel, amennyiben Ügyfelünk az Alap Tájékoztatóban szereplő időponton belül váltja vissza alapját. Lásd Díjjegyzék