Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

fej: Certifikát

Külföldi részvények a BÉT-en!

A BÉTa a Budapesti Értéktőzsde és az Erste közös innovációjával létrejött alternatív kereskedési platform, amelynek eredményeként egyre több európai részvény válik elérhetővé helyben, a budapesti parketten, vagyis ezeket a külföldi részvényeket a hazai kereskedés szabályainak megfelelően lehet venni és eladni.

Hogyan működik?

A BÉT alternatív piaca forint elszámolással biztosít hozzáférést számos nemzetközi nagyvállalat külföldi pénznemben (elsősorban euróban) denominált részvényeihez: a BÉTa kereskedés során tehát szükségtelenné válik a devizaváltás és így megtakaríthatóak az ezzel egyébként együtt járó költségek.

A BÉTa Piacon forgó külföldi részvények likviditását, illetve a szűk vételi-eladási árkülönbözetet az árjegyző biztosítja. Az árjegyző az adott értékpapírban mind a vételi, mind az eladói oldalon jelen van ajánlataival, ezzel biztosítva az adott értékpapír likviditását. Az árjegyző a külföldi kereskedési árakat tükrözi le a magyar piacra, folyamatosan követve az árfolyammozgásokat. Az adás-vételi árfolyam percenként többször frissül. Mivel az árjegyző egyszerre tesz eladási és vételi ajánlatot, ezért Ön bármikor tud venni vagy eladni. A spread a piaci körülményektől függően szűk, hiszen az árjegyző így tudja vonzóvá tenni a kereskedést. Az árjegyzői árajánlatok valós időben, ingyenesen hozzáférhetők, de természetesen Ön árjegyző nélkül, önállóan is kereskedhet.

Milyen előnyökkel számolhatok?

Az európai nagyvállalatok papírjai házhoz jönnek. Befektetőként nem lesz szüksége olyan speciális ismeretekre, amelyek a külföldi tőzsdéken való kereskedéshez nélkülözhetetlenek, hiszen a kereskedés a pesti börzén folyik, annak jól ismert rendje szerint: a BÉTa Piac nyitva tartása, a kereskedési szakaszok, az ajánlatok típusai és érvényessége mind a BÉT szabályaihoz igazodik. Bár a részvényvétel forintért történik, a befektetésre külföldi devizában kerül sor. Ennek előnye, hogy független a magyar fizetőeszköz nehezen kiszámítható mozgásától, azonban az Ön forintban számított hozama függ a külföldi részvény árfolyamváltozásától és a külföldi deviza magyar forintban kifejezett értékétől!

Mire kell figyelnie?

Érdemes figyelemmel lennie a devizaárfolyamok esetleges elmozdulásának hatásaira, hiszen bár forintért vásárol, az elérhető részvényeket külföldi devizában jegyzik.

Magánszemély befektetőként ne feledje, hogy a BÉTa Piacon való kereskedésre az Szja. törvény ellenőrzött tőkepiaci ügyletre vonatkozó szabályai az irányadóak, amennyiben az ott meghatározott szolgáltatón keresztül történik a kereskedés. Kérjük, tájékozódjon a BÉTa Piacra vonatkozó kereskedési és elszámolási szabályokról (www.bet.hu), valamint a befektetési szolgáltatója által meghatározott szabályokról.

Jelen tájékoztató tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, a leírtak alapján sem az Erste Befektetési Zrt.-vel szemben, sem a kibocsátóval szemben igény nem érvényesíthető. Kérjük, befektetési döntése meghozatala előtt óvatosan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát, díjait, a számlavezetéshez kapcsolódó díjakat, költségeket és a befektetésekből származó esetleges károkat.

 

Ügyfélszolgálat: 06 1 235 5151 

Hasznos információk

Befektetési jegy árfolyamok
Tőzsdei árfolyamok
Erste Certifikátok
NetBroker Regisztráció
MobilTőzsde belépés Tőzsdelabor oktatások

Újdonságok

Megújult a NetBroker Pro!
Próbálja ki új rendszerünket
Erste Trader
145 devizapár egy helyen!
Erste Market
A piac információi egy helyen!
Bővül a hírleveleink köre!
Elemzések emailben