Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Blog

 

Tisztelt Olvasónk! Blogunk elköltözött, új bejegyzéseink már az Erste Marketen kerülnek publikálásra.

Tovább az Erste Market-re

korábbi blogbejegyzéseink


Segít-e Trump az olajárnak?

2016.11.10. - Pletser Tamás

Donald Trump győzelmének legnagyobb nyertese az ola- és gázipar lehet. A republikánus jelölt több ponton is jelezte, hogy támogatná a hagyományos energiahordozók kitermelését. A következő pontokban lehet a változásokat összefogni:
Tovább


Nyersolaj árak: nem teljesen megalapozott áresés

2016.07.29. - Pletser Tamás

A nyersolaj piacon ismét drasztikus változásokat látunk az elmúlt hetekben. A június elején még 51 dolláron lévő WTI ugyanis rekordgyorsasággal 42 dollár alá esett július végére.
Tovább


OPEC döntés: sok hűhó a semmiért?

2016.06.03. - Pletser Tamás

Az OPEC vezetők ismét összeültek Bécsben, ahol a szokásos féléves dzsemborin dönthettek volna a kitermelési kvóták változtatásáról.  A vártnak megfelelően nem lett új megállapodás és a termelés befagyasztására sem került sor, hasonlóan a rendkívüli dohai találkozóhoz április közepén. Kibékítetlen ellentét van ugyanis a két legerősebb OPEC tagállam, Szaúd-Arábia és Irán között.
Tovább


Eltűnhet a világ egyik leghatékonyabb megtakarítási formája

2016.04.29. - nagy andrás

Hiába nem lesz kamatmeghatározó az EKB május 4-ei ülése, mégis fontos döntésre készül az európai jegybank, megszüntethetik az 500 eurós bankjegyet, mely döntés elvileg akár az EURUSD kurzusára is hatással lehet.
Tovább


Kőolajpiac: fundamentális változás nincs, spekuláció van

2016.04.11. - Pletser Tamás

Ha az idei év olajpiaci változásait nézzük, drasztikus fundamentális változásról nem tudunk beszélni. A globális piac továbbra is 1,5-1,7 millió hordó/nap körüli túlkínálattal szembesül, ami várhatóan 2017 közepére tűnik el. A kereslet-kínálat is többé-kevésbé annak megfelelően változott, amire a piac 2015. év végén várt.
Tovább


Kidurranó léggömbök

2016.01.21. - nagy andrás

Az IT világában egyértelműen a menő, a trendi, az innovatív, és a közösségi élmény voltak a kulcsszavak. A befektetők pedig annál inkább preferálták a részvényeket minél több ilyen mágikus kifejezést lehetett ráaggatni a cég termékeire. Nem sokat foglalkoztak a pénzügyi eredménnyel, a marzsok fenntarthatóságával, a versenytársak jelentette kockázattal, mindössze egy menő ötlet kellett nekik és vették a részvényt, húzva az árfolyamot mintha semmi sem lenne elég drága.
Tovább


Visszatértünk a radarképernyőre

2016.01.13. - nagy andrás

Csaknem egy éve „Talán visszakerülünk a radarképernyőre” című írásában Tamás kollégám arról elmélkedett, hogy a befektetők ismét megtalálhatják a magyar részvénypiacot. A 2015-ös év eredményén végigtekintve egyértelműen kijelenthető, hogy visszatértünk a térképre, sőt bizonyos szempontból egyből annak középpontjába kerültünk. A BUX tavaly 44%-ot emelkedett, mellyel a világ negyedik legjobban szereplő részvényindexe lett, a hazai befektetők nagy örömére.
Tovább


Iráni-szaúdi konfliktus hozza el rövid távon a 20 dolláros olajárat?

2016.01.06. - Pletser Tamás

Az év első fontos olajipari eseménye Szaúd-Arábia és Irán közötti diplomáciai csörte, amit a szaúdiak által elkövetett síita pap kivégzése, majd az azt követően bekövetkező teheráni szaúdi nagykövetség feldúlásában testesült meg. Kicsit meglepő módon ez inkább az olajár esését hozhatja el rövid távon az alábbi okok miatt...
Tovább


Az új olaj gazdaságtan

2015.11.04. - Pletser Tamás

Az alábbi írás Spencer Dale, a BP közgazdászának október 13-i előadása és saját elemzésem alapján készült. A célom, hogy egy kis adalékot adjak az olaj ármozgására játszó befektetőknek, hogy milyen olajár alakulásra érdemes játszani az átalakult globális piacon.
Tovább


Bóvliban maradt Magyarország

2015.09.22. - Ürmössy Gergely

Befektetésre nem ajánlott kategóriában hagyta az S&P a magyar államadósságot. A 2011 óta tartó „áldatlan állapot” hamarosan véget érhet, a Fitch lehet novemberben az első, aki visszaemeli Magyarországot a befektetésre ajánlott klubba.
Tovább


Lépéskényszerben az EKB

2015.09.17. - Ürmössy Gergely

Annak ellenére, hogy március óta folyik az EKB kötvényvásárlási programja, az eurózóna gazdasági kilátásai nem javultak érdemben. A nyomott inflációs várakozások és a Kínával kapcsolatos aggodalmak arra sarkallhatják a jegybankot, hogy újra lazítson a pénzügyi feltételeken.
Tovább


Hirtelen torzult el a hozamgörbe

2015.06.17. - Nagy András

Rendkívül rövid idő leforgása alatt nagyon megugrott a magyar hozamgörbe meredeksége. A 10 és a 3 éves kötvények hozama közti különbség 200 bázispontra tágult, ami az elmúlt 5 évben csak egyszer fordult elő, ezáltal még az eddigieknél is meredekebbé vált a magyar hozamgörbe.
Tovább


Mindent ugyanazon a madzagon rángatnak

2015.06.08. - Nagy András

Az elmúlt napok legnagyobb horderejű változása a befektetők számára, hogy ismét beindult az európai kötvényhozamok emelkedése. Ez nemcsak azért meghatározó, mert egy másfél éves trend ért véget és nem is csak azért, mert döbbenetesen gyors hozamemelkedést látunk, talán még annál is gyorsabbat, aminek 2013 nyarán lehettünk szemtanúi Amerikában.
Tovább


Egy befektető mind felett

2015.05.20. - Nagy András

Az elmúlt években egy új befektetőtípus támadt fel a kisrészvényesek nagy örömére és egyben a vállaltvezetők óriási bánatára, az úgynevezett aktivista befektetők. Ők azok a befektetők, akik a szó pozitív értelmében a hangos kisebbséghez tartoznak. Akiknek a célja, hogy felrázzák a vállalatok menedzsmentjét és átalakítsák a cégek működését.
Tovább


Veszik, mert venni kell

2015.05.11. - Nagy András

Őrületes szárnyalást mutatott fel az év eddigi hónapjaiban a magyar részvénypiac. Év eleje óta forintban mérve 36%-ot, euróban mérve pedig 41%-os emelkedést tudhatunk a hátunk mögött. Ezzel pedig jócskán felülteljesítették Európa meghatározó részvényindexét, a német DAX indexet is.
Tovább


Miért olyan nehéz elkerülni a görög csődöt?

2015.04.21. - Nagy András

Görögország egyre közelebb sodródik a csőd bekövetkeztéhez. A görög csődkockázatot mérő CDS felár már a 38%-os értéket is meghaladja, ami 90%-nál is magasabb esélyt ad annak, hogy Görögország 5 éven belül csődbe megy, és az egy éven belüli csődvalószínűséget is 50% környékére teszi. A piac ennél magasabb csődesélyt már csak Ukrajnának és Venezuelának tulajdonít, nem véletlenül. Görögországban elkezdődött a padlássöprés.
Tovább


Okosórát vegyenek

2015.04.13. - Horváth Ákos

Nem minden arany, ami fénylik, tartja a közmondás. Az Apple háza táján úgy látszik, nem ismerik ezt a mondatot, ugyanis a sokak által előzetesen lehúzott okosóra előrendelései az első napon elérték az 1 millió darabot Amerikában, azaz újra megcsinálta a nagydobást Tim Cook.
Tovább


Tovább megy a magyar tőzsde? Szerintünk igen...

2015.04.13. - Pletser Tamás

A februári bejegyzésünkben írtunk arról, hogy a magyar piacot jó eséllyel megvehetik a következő hónapokban. Ennek az egyik oka részben a magyar piac alulértékeltsége és a hatalmas hozaméhség, amit az EKB eszközvásárlási döntése után tapasztaltunk. A további monetáris lazítás ugyanis jórészt az alulértékelt közép-kelet európai tőzsdéket mozgatta meg, mivel a gyenge euróból az exportorientált régió profitálhat leginkább. Másrészt a magyar kormány is egyre inkább növekedés ösztönző lett: a szabadságharcnak látványosan vége és helyette adócsökkentés és növekedési hitelprogramok tömkelegét látjuk. A hétvégi tapolcai vereség csak ráerősít erre az irányra.
Tovább


Kockázatok hozammentesen

2015.04.10. - Nagy András

Érdekes eredményekkel jár a globális hozamsivatag. A globális pénzbőség sok esetben a negatív tartományba tolta a fejlett országok államkötvényeinek hozamát, ezt követően kegyetlen verseny vette kezdetét a pozitív hozamért. Ez pedig azt eredményezte, hogy a befektetők mindent, de gyakorlatilag szó szerint mindent megvesznek, ami pozitív hozamot tud felmutatni.
Tovább


Indul a „sorsjelentési szezon”

2015.04.08. - Horváth Ákos

Április 8-án elstartol az első negyedéves gyorsjelentési szezon. Az első fecske a szokásoknak megfelelően az Alcoa lesz, aki zárás után teszi közzé számait.
Tovább


Tényleg újra cool lehet az Adidas?

2015.03.30. - Horváth Ákos

Újra szeretne felkerülni a fogyasztók és a befektetők térképére az Adidas, ezért komoly átalakításokba kezdett a cég vezetése és marketing csapata. A legfrissebb hírek szerint a vezetők bónusza ezen túl attól függ, hogy hány százalékkal növeli a vállalat részesedését az amerikai és a nyugat-európai focipiacon.
Tovább


Talán visszakerülünk a radarképernyőre

2015.02.20. - Pletser Tamás

Az egyhetes külföldi ügyfelekkel való találkozás mérlege: valószínűleg megveszik a magyar piacot, persze, ha a világ közben meg nem fullad a görög válságban vagy az oroszokkal való szembenállásban.
Tovább


Greenspan igaza

2015.02.09. - Pletser Tamás

Mi lesz Görögországgal a közeljövőben? Nos mivel kirakni senkit nem lehet az EU-ból és az euróövezetből, ezért ott fognak maradni, ameddig akarnak. Másrészt teremthetnek olyan feltételt, hogy sok értelme nem marad, hogy ez euróövezetben maradjon az ország.
Tovább


Nyersolaj ár: ez most korrekció vagy feltámadás?

2015.02.06. - Pletser Tamás

Az amerikai nyersolaj fajta, a WTI az elmúlt néhány napban jelentősen emelkedni tudott és a közeli határidőre már 52 dollár fölé emelkedett. A kérdés, hogy ez valóban egy tartósabb emelkedés kezdete, vagy inkább a hatalmas július végén 100 dollárról indult árzuhanás korrekciója?
Tovább