Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Bóvliban maradt Magyarország

 

Befektetésre nem ajánlott kategóriában hagyta az S&P a magyar államadósságot. A 2011 óta tartó „áldatlan állapot” hamarosan véget érhet, a Fitch lehet novemberben az első, aki visszaemeli Magyarországot a befektetésre ajánlott klubba.

Nem változtatott Magyarország hitelminősítésén az S&P. A hitelminősítő ügynökség idén egyszer már élt a felülvizsgálat lehetőségével, akkor BB-ről BB+ kategóriába minősítette fel a magyar államadósságot, melyhez stabil kilátást rendelt.

Az S&P ezúttal a következő főbb megállapításokat tette:

+ -
- jelentősen csökkent a gazdaság sérülékenysége, ellenállóbbá vált a kívülről érkező sokkokkal szemben - a potenciális növekedési üteme elmarad a régiós társakétól
- jól képzett és olcsó a munkaerő-állomány - a demográfia lejtmenet és a munkaképes korú lakosság elvándorlása gyorsult
- masszív többletes a folyó fizetési mérleg - túl magas a GDP arányos bruttó államadósság
- kiegyensúlyozott exportszerkezet, a forint (reálértelemben vett) leértékelése nagy segítség - továbbra is magas a bankok mérlegében a késedelmes és a nem-teljesítő hitelek aránya

A hitelminősítő megítélése szerint a magyar GDP átlagosan 2,4%-kal nőhet a következő években, illetve elismerte, hogy a költségvetési fellazulása nem várható. Felminősítést akkor kaphat Magyarország, ha a gazdaságpolitika lépéseket tesz annak érdekében, hogy javítsa az üzleti környezetet és javítja a gazdaság tőkevonzó képességét. Leminősítésre akkor kerülhet sor, ha az állami költségvetés költekezésbe kezd és a hiány jelentősen megnő.

Véleményem szerint nem volt meglepő, hogy az S&P ezúttal nem változtatott a magyar hitelminősítésen, sem a kilátásán, hiszen márciusban már egyszer megtette, és csupán félév alatt ritkán változik érdemben a környezet, ami minősítői lépést indokolna. Azonban felmerül a kérdés, hogy Magyarország mikor kerül ki végre a bóvliból, amibe 2011 végén csúszott. Novemberben lesz lehetősége a Moody’s-nak és a Fitch-nek idén utoljára ítéletet mondani. A korábbi közlemények hangvétele, illetve a minősítésekhez rendelt kilátások alapján a Fitch lehet az első, aki befektetésre ajánlott kategóriába emeli Magyarországot, míg az S&P és a Moody’s lépése legkorábban jövő tavasszal érkezhet.

Magyarország hosszú lejáratú devizaadósságára vonatkozó hitelminősítések

  Moody's Standard & Poor's FITCH Ratings
Minősítés Ba1 (stabil) BB+ (stabil) BB+ (pozitív)

De miért fontos, hogy Magyarország újra a már sokat emlegetett befektetésre ajánlott kategóriába kerüljön? A forint, illetve a forintban denominált eszközök, mint például a kötvények vagy a részvények iránti kereslet megnőne. Ez rövidtávon a forint erősödését, a kötvényhozamok csökkenését, illetve a részvényárfolyamok emelkedését jelentené. Hosszabb távon viszont nagy segítség lenne ezen eszközök számára, hiszen ha például megint jelentősen elromlana a nemzetközi befektetői hangulat és eladói nyomás alá kerülnének a feltörekvő piacok, akkor a magyar pénzügyi eszközök jobban teljesíthetnének, azaz kevésbé veszítenének értékükből, mint a társaik.

 

Ürmössy Gergely
Budapest, 2015. szeptember 22.

 

A szerző 

koll: Ürmössy Gergely 130x180

Ürmössy Gergely
Makroelemző