Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Egy befektető mind felett

 

Az elmúlt években egy új befektetőtípus támadt fel a kisrészvényesek nagy örömére és egyben a vállaltvezetők óriási bánatára, az úgynevezett aktivista befektetők. Ők azok a befektetők, akik a szó pozitív értelmében a hangos kisebbséghez tartoznak. Akiknek a célja, hogy felrázzák a vállalatok menedzsmentjét és átalakítsák a cégek működését.

Módszerüket meglehetősen egyszerűen lehet jellemezni. Végy kisebbségi, de mégis meghatározó részesedést egy olyan vállalatban, amelynél átalakításokkal fair érték növekedést lehet elérni, például a vállalat szétdarabolásával (mint például az Ebay és a PayPal esete), vagy a részvény visszavásárlási program megemelésével (például az Apple-nél). Majd győzz meg mindenkit, tulajdonosokat és menedzsmentet egyaránt az igazadról, ez a nehezebb része. Nem árt, ha hitelesen tudja az ember az elképzeléseit képviselni és az sem árt, ha kellően hangosan tudod ezt kommunikálni a széles nyilvánosság felé. Utóbbi pedig sokkal egyszerűbb lett az online média világában, így nem véletlen, hogy az utóbbi időben egyre többször hallani az aktivista befektetőktől.

Sokat dob a hitelességen, ha egy olyan neves befektető lép szintre, mint az elmúlt 79 év alatt hatalmas szakmai elismerésre és a Forbes becslése szerint 23,5 milliárd dolláros vagyonra szert tett Carl Icahn, aki most ismét az Apple-nek ment neki. Egyszer már sikerült neki elérni az almás cégnél, hogy megemeljék a részvény visszavásárlási programot és most ismét ezt tűzte ki célul. Icahn eddigi eredményei alapján pedig ismét valószínűsíthető, hogy Tim Cook egy kisebb pénzkupacot kényszerülhet elkölteni. A befektetők pedig annyira megörültek a hírnek, miszerint megemelkedhet a részvény visszavásárlás volumene, hogy még azt is megbocsátották, hogy mégsem lesz Apple TV.

A legjobb az egészben, hogy ezek a befektetők nem csak maguknak kaparják ki a gesztenyét, hanem az összes többi befektetőnek is, hiszen ha sikerrel járnak a vállalat átalakításában, az a részvényárfolyam emelkedésében csapódik le, így lényegében mindenki nyer. Na jó, talán a menedzsment mégsem, hiszen az aktivista megjelenése rávilágít arra, hogy valamit csinálhattak volna jobban is.


Nagy András
Budapest, 2015. május 20.

 

A szerző 

koll: Nagy András 2014

Nagy András
Részvényelemző