Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Greenspan igaza

 

Mi lesz Görögországgal a közeljövőben? Nos mivel kirakni senkit nem lehet az EU-ból és az euróövezetből, ezért ott fognak maradni, ameddig akarnak. Másrészt teremthetnek olyan feltételt, hogy sok értelme nem marad, hogy ez euróövezetben maradjon az ország.

Várható, hogy fél-egyéves lebegtetés után lekapcsolják Görögországot az összes lélegeztető készülékről (ECB hitelek, ELA és társai, EU alapok). Akkor az ország csődbe jut, a tőkét és a betétek kivételét korlátozzak, de az ország kitart az euró mellett, mert a lakosság többsége fenn akarja tartani a rendszert. Majd 2-3 év múlva kiderül, hogy ez nem működik, és akkor jön egy politikus, aki bevezeti a drachmát. De addig Görögország még sok kárt fog okozni és minden EU-s tőzsdei esés mögött ők lesznek.

A kérdés egyébként már nem Görögország, hanem hogy Spanyolországban jön-e a Podemos, ki jön az olaszoknál, portugáloknál meg franciáknál. Sajnos Greenspannek igaza lesz, ez az EU politikai egység nélkül életképtelen. Addig, amíg a németek németnek, a franciák franciának, a spanyolok meg spanyolnak tartják magukat és nem EU-s állampolgárnak elsősorban, addig nincs értelme a közös államnak, mert csak nagyobb válságnak teremtünk helyzetet.


Pletser Tamás
Budapest, 2015. február 9.

 

A szerző 

koll: Pletser Tamás 130x180

Pletser Tamás
CFA - EMEA Oil & Gas Analyst