Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Hirtelen torzult el a hozamgörbe

 

Rendkívül rövid idő leforgása alatt nagyon megugrott a magyar hozamgörbe meredeksége. A 10 és a 3 éves kötvények hozama közti különbség 200 bázispontra tágult, ami az elmúlt 5 évben csak egyszer fordult elő, ezáltal még az eddigieknél is meredekebbé vált a magyar hozamgörbe.

blog: hirtelen torzult el a hozamgörbe - spread 450x

A 10 és a 3 éves hozamok közti spread; Forrás: Bloomberg

A torzulás egyszerre két irányból valósult meg. Az 5 évnél hosszabb kötvények hozama emelkedett, miközben a rövidoldalon lefelé jöttek a hozamok. Hogy lehetséges ez?

  • A hosszú hozamok alapvetően a nyugat-európai piacok hozamemelkedését követték le, mintegy idomulva a fő trendhez.
  • A rövid kötvényoldalt ugyanakkor az MNB jegybanki eszközének átalakítása lefelé tolta. A jegybanki kéthetes betét 3 hónapossá való átalakítása miatt a bankok érdekeltek abban, hogy a kötvények irányába forduljanak. Ugyanis mind szabályozásilag, mind pedig likviditáskezeléséig kedvezőbb számukra a magyar államkötvény, mint az átalakított jegybanki instrumentum. Például mert azt felhasználhatják refinanszírozási műveletekhez. Ugyanakkor a kockázatok miatt inkább a görbe rövid oldalán maradnak, ezért itt jelentkezik leginkább a megnövekedett kereslet. A közepes 3-5 éves lejártatokig esetleg még kimerészkedhetnek az MNB által nyújtott kamatswapok kockázatcsökkentő funkciója miatt, de az 5 éves kötvénynél hosszabb lejáratokon már nem tudnak megjelenni a bankok.
  • Vagyis míg a görbe hosszúvége kénytelen alkalmazkodni a nemzetközi folyamatokhoz, addig a rövidvégét a belső kereslet durván letolja, ezáltal előidézve, egy már-már S betűbe hajló hozamgörbét.
blog: hirtelen torzult el a hozamgörbe - huf 450x

Magyar hozamgörbe két hete és most; Forrás: Bloomberg


Nagy András
Budapest, 2015. június 17.

 

A szerző 

koll: Nagy András 2014

Nagy András
Részvényelemző