Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Indul a sorsjelentési szezon

 

Április 8-án elstartol az első negyedéves gyorsjelentési szezon. Az első fecske a szokásoknak megfelelően az Alcoa lesz, aki zárás után teszi közzé számait.

Az alumínium óriás bevétele elérheti az 5,94 milliárd dollárt a bázisidőszaki 5,45 milliárd dollár után, míg az egy részvényre jutó eredmény (EPS) 26 centet tehet ki, ami közel háromszorosa az egy évvel korábbinak. A hangsúly sokkal inkább a menedzsment prognózisokon lesz, mintsem a soros eredményeken. Ha bármilyen kismértékű pozitív hírrel szolgál a menedzsment, akkor komoly „short-squeeze rally” bontakozhat ki a részvényben, azaz megpattanhat felfelé az árfolyam a nagyobb mennyiségű short pozíciók zárása után.

A piaci pesszimizmus szelleme azonban nem csak az Alcoa esetében kísérthet minket, hanem a teljes gyorsjelentési szezon alatt, ugyanis 2009 óta nem volt ilyen negatív az elemzők előrejelzése. Az újévi szilveszteri bulibam még azzal köszöntek el egymástól, hogy az S&P 500 index vállalatainak profija 4,2%-kal növekedhet az első negyedévben, most azonban már 4,6%-os visszaeséséről szólnak a cikkek, ráadásul a 10 szektorból a fele zárhat pozitív tartományban (lásd alábbi táblázat).

blog: Gyorsjelentési szezon

A visszaesők táborát gyarapító energiaszektor mélyrepülése talán nem meglepő, a zuhanó olajár miatt. A többiek esetében a dollár erősödés okozza a legtöbb problémát, hiszen erodálja a külföldről érkező bevételeket.

Az élmezőnyben helyet foglaló pénzügyi szektor – ahol az egyik favoritunk a Wells Fargo – mellett a biotechnológiai cégek által repített egészségügyi szegmens javíthat a végelszámolásnál. Utóbbi esetében azonban a földtől elrugaszkodott árazások letörhetik a bika szarvát. Apropó árazás, az S&P 500 index előretekintő (forward) P/E rátája 17 környékén jár, miközben az átlag 15 alatt helyezkedik el.

Egy szó, mint száz a nagy pesszimizmusra való tekintettel a lemaradó szektorokban már a várakozások teljesítése, vagy kismértékű felülteljesítése komoly árfolyam emelkedést okozhat, miközben az előzőekben fentebb említett két szektor esetén csupán a szinten maradáshoz lehet elegendő. A menedzsment prognózisok tekintetében pedig nem lennék meglepve, ha megszaporodnának a profit warningok az erős dollár miatt, ami sorsfordító momentum lehet a piac életében.


Horváth Ákos
Budapest, 2015. április 08.

 

A szerző 

koll: Horváth Ákos 2014

Horváth Ákos
Részvényelemző