Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Kidurranó léggömbök

 

Az IT világában egyértelműen a menő, a trendi, az innovatív, és a közösségi élmény voltak a kulcsszavak. A befektetők pedig annál inkább preferálták a részvényeket minél több ilyen mágikus kifejezést lehetett ráaggatni a cég termékeire. Nem sokat foglalkoztak a pénzügyi eredménnyel, a marzsok fenntarthatóságával, a versenytársak jelentette kockázattal, mindössze egy menő ötlet kellett nekik és vették a részvényt, húzva az árfolyamot mintha semmi sem lenne elég drága.

Nyáron jöttek az első pofonok, az elmúlt hetekben pedig már rászámolt a bíró a versenyzőkre. Több esetben az IPO ára alá ütötték az árfolyamokat. Ékes példa a GoPro és a FitBit esete is. A tündérmesében hirtelen ők lettek a gonosz mostohák. De mi is történt?

A történet rendkívül hasonló mindkét esetben. A nagyreményű gyártók csalódást okoztak, nem sikerült megújulni és egyszerűen utolérték őket a versenytársak, sőt le is hagyták őket. Az árazásuk már azt tükrözték, hogy ők lesznek az új Apple vagy Tesla, de most már egyre tisztábban látszik, hogy a remény szertefoszlott.

A FitBit eleve nehéz pályára lépett be, a fitneszkarkötőként aposztrofált termék a nagy gyártók okos óráival akarta felvenni a versenyt. Olyan nagyágyukkal, mint az Apple vagy a Samsung. Komoly nevet szereztek maguknak, de komplikáltabb, így magasabb hozzáadott termékkel nem sikerült maradandó nyomot hagyniuk. Alapmodelljeik pedig a kisebb, adott esetben névtelen gyártókkal kényszerülnek versenyezni.

blog: FitBit chart

FitBit chart - Kattintson a nagyobb mérethez

A GoPro bár jobb helyzetből indult mégis nagyon hasonló utat járt be. Induláskor adott volt a piaci rés, amire be tudott törni. Aztán egyre nagyobb konkurenciát kapott, kiderült, hogy mégsem akkora kunszt törhetetlen kamerát építeni. Ebből pedig egyenes út vezetett az árak csökkentéséhez, a nagyobbnál nagyobb akciókhoz és a volumen visszaeséséhez. Ez pedig még a legoptimistább befektetőkre is kijózanítóan hatott, kipukkasztva a lufit.

blog: GoPro chart

GoPro chart - Kattintson a nagyobb mérethez

Nagy András
Budapest, 2016.01.21.

 

A szerző 

koll: Nagy András 2014

Nagy András
Részvényelemző