Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Lépéskényszerben az EKB

 

Annak ellenére, hogy március óta folyik az EKB kötvényvásárlási programja, az eurózóna gazdasági kilátásai nem javultak érdemben. A nyomott inflációs várakozások és a Kínával kapcsolatos aggodalmak arra sarkallhatják a jegybankot, hogy újra lazítson a pénzügyi feltételeken.

Az Európai Központi Bank márciusban útjára indította a mennyiségi lazító programját, amelynek keretében 60 milliárd euró összegben vásárol kötvényeket. A program indítását követően az inflációs várakozások elrugaszkodtak a nyomott szintektől és célba vették az EKB 2%-os inflációs célját. Azonban a folyamat az ábrán is szemmel láthatóan elakadt a nyár közepén, amikor újra a rossz irányba mozdultak a várakozások köszönhetően a gyenge makrogazdasági adatoknak, illetve a meredek olajáresésnek. (A lenti ábrán az 5 év múlva induló 5 éves futamidejű inflációs swap rátát használjuk a piac inflációs várakozásaként.)

blog: Lépéskényszerben az EKB - inflációs 450x

Az áprilisban látott kötvénypiaci turbulenciának is az inflációs várakozások felfutása lehetett az elsődleges mozgatórúgója, más szóval: a befektetők elkezdtek hinni abban, hogy valamikor a jövőben újra lesz infláció az eurózónában. Ennek olyan implicit üzenete is van, hogy az infláció gyorsulásával együtt, az euróövezet növekedési üteme is fokozatosan erősödhet. Hiába a jó hír, a borús felhők Európa felett maradtak, hiszen fontos azt is figyelembe venni, hogy a tőkepiacokon felerősödött a volatilitás, azaz a bizonytalanság. Abban az esetben, ha ez a bizonytalanság és rossz hangulat átcsordul a reálgazdaságba, akkor a rövidtávú növekedési potenciál érdemben romolhat.

Erre tett rá még egy lapáttal az is, hogy aggasztó hírek érkeztek Kínából és újra előtérbe került a „hard landing”, azaz a kínai gazdaság hirtelen lassulásának veszélye. Ha Kína növekedése lassul, akkor az a világgazdaság egészére, így az eurózónára nézve is negatív hatással lehet. Érdemes egy pillantást vetni az eurózóna növekedési szerkezetére is, hogy érthetővé váljon miért probléma a kínai gazdaság lassulása. Mivel a belső kereslet továbbra sem mutat érdemi fellendülést, kizárólag a külkereskedelemnek köszönhető, hogy a növekedés idén az első félévben megközelítette a 1,5%-ot. Tehát kijelenthetjük, hogy önerőből egyelőre nem igazán tud növekedni az eurózóna gazdasága.

A fent említett problémákra választ kell adnia az EKB-nak, amit úgy tud megtenni, hogy könnyít a pénzügyi kondíciókon, aminek következményeként az eurózónában a hitelezés, majd pedig a hitelezésen keresztül a gazdaság újra beindul. Így a jegybank újra vághat az irányadó alapkamaton (jelenleg -0,2%), növelheti a vásárolt kötvények mennyiségét, illetve lazíthat a feltételeken, amelyek mentén halad a kötvényvásárlási programjával.

Ha a felvázolt forgatókönyv bekövetkezik és tényleg újra lazító lépéseket tesz az EKB, akkor a „hozamsivatag” a jelenlegi várakozásokon is túlmutató időtávon, akár az évtized végéig is velünk maradhat. Ebből az is következik, hogy az MNB hosszú távon kényelembe helyezheti magát és legkorábban 2017-ben gondolkozhat el a kamatemelés szükségességén.

blog: Lépéskényszerben az EKB - alapkamatok 450x

Ürmössy Gergely
Budapest, 2015. szeptember 17.

 

A szerző 

koll: Ürmössy Gergely 130x180

Ürmössy Gergely
Makroelemző