Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Miért olyan nehéz elkerülni a görög csődöt?

 

Görögország egyre közelebb sodródik a csőd bekövetkeztéhez. A görög csődkockázatot mérő CDS felár már a 38%-os értéket is meghaladja, ami 90%-nál is magasabb esélyt ad annak, hogy Görögország 5 éven belül csődbe megy, és az egy éven belüli csődvalószínűséget is 50% környékére teszi. A piac ennél magasabb csődesélyt már csak Ukrajnának és Venezuelának tulajdonít, nem véletlenül.

Görögországban elkezdődött a padlássöprés. Az állami intézményeket felszólították, hogy „fölös” likviditásukat utalják át a jegybanknál vezetett számlára, ami arra utal, hogy a központi költségvetés már az utolsó euró filléreket számolgatja és, hogy a nemfizetés akár már csak néhány hétnyi távolságra került. Májusban 3,8 milliárd eurónyi tőke és kamatfizetési kötelezettséggel kell szembenéznie Görögországnak, amihez még hozzájön körülbelül 1,7 milliárd eurónyi bér és nyugdíjfizetési kötelezettség is.

Az eset egyetlen érdekessége, hogy mindez úgy történik, hogy igazából senkinek sem az érdeke, hogy bekövetkeztére sor kerüljön. Alexander Ciprasz és a Sziriza egyszerűen nem vállalhatja fel egy ország csődkockázatát, az EU-nak pedig nyilvánvalóan kényelmetlen lenne, ha egy eurózónás tag fizetésképtelenséget jelentene. Csakhogy mindkét felet kemény fából faragták és engedni egyikük sem szeretne. A problémát játékelméletileg az úgynevezett gyáva nyúl, vagy más néven chicken game modellel lehet jellemezni, melyekkel alapvető probléma, hogy nem rendelkeznek (Nash) egyensúlyi ponttal, megnehezítve a konfliktus feloldásának lehetőségét. Klasszikus példája bátorságpróbaként két egymással szemben rohanó autó. A legrosszabb forgatókönyv, hogy karamboloznak, míg a győztes az a játékban, aki tovább bírja idegekkel és nem tér ki a másik fél elől. A görög helyzetre lefordítva a játékelméleti dilemmát, a probléma az, hogy mind a görögök, mind pedig az EU, IMF, EKB hármas alkotta trojka a másik félre próbálja meg rákényszeríteni akaratát és cserébe keveset hajlandó engedni. Csakhogy az esélyek itt nem egyenlőek. Míg a trojkát egy hatalmas száguldó kamionhoz hasonlíthatjuk, addig Görögország mindössze egy matchboxszal indul ezen a megmérettetésen. Görögország csődje a trojka számára fájó pont lenne, de Európa gazdaságát nem rengetné meg alapjaiban, viszont Görögország számára végzetes kimenettel járhatna. Éppen ezért továbbra is a legvalószínűbb forgatókönyvnek azt tartom, hogy a Sziriza elmegy a falig, de végül hajlandó lesz a megegyezésre, ezzel elkerülve a görög csődöt.

Görögország csődje elkerülhető lenne, hiszen mindenkinek ez az érdeke, de ahol a józan ész helyett a politikai megfontolásokon alapszik a döntés, ott minden megtörténhet.


Nagy András
Budapest, 2015. április 21.

 

A szerző 

koll: Nagy András 2014

Nagy András
Részvényelemző