Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Mindent ugyanazon a madzagon rángatnak

 

Az elmúlt napok legnagyobb horderejű változása a befektetők számára, hogy ismét beindult az európai kötvényhozamok emelkedése. Ez nemcsak azért meghatározó, mert egy másfél éves trend ért véget és nem is csak azért, mert döbbenetesen gyors hozamemelkedést látunk, talán még annál is gyorsabbat, aminek 2013 nyarán lehettünk szemtanúi Amerikában.

Sokkal inkább azért meghatározó, mert majd minden eszköz értékét az európai hozamok emelkedése rángat, a deviza és a részvénypiacot egyaránt. Elég csak egy pillantást vetni a lenti grafikonra, ahol a 10 éves német hozamok (besatírozott terület) és az EURUSD (vékony sárga vonal) együttmozgását ábrázoltuk. Ez a szoros együttmozgás korántsem mindig jellemzi a két instrumentum közti kapcsolatot, azonban az elmúlt egy évben szorosan együtt mozogtak, mégpedig azért, mert mindkettőt a javuló európai gazdasági kilátások határozzák meg. Ahogy javulnak a kilátások, látszik az európai QE sikere, úgy tér vissza minden a normális kerékvágásba, emelkedni kezdenek a kötvényhozamok és euró erősödést láthatunk.

blog: mindent ugyanazon a madzagon

És ugyanerre a gondolatmenetre lehet felfűzni a DAX index és a többi nyugat-európai részvénypiac elmúlt hetekben mutatott gyengélkedését is. Például a DAX index a csúcsról, már több mint 10%-ot esett, így technikailag korrekciós periódusban tartózkodik. Az erős euró gyengíti az exportáló vállalatok versenyképességét, miközben a növekvő kötvényhozamok leértékelik a jövőbeli cashflow értékét, így csökkentve a részvénypiaci fair értéket.

Hogyan tovább? Az amerikai mintát alapul véve a kötvényhozamok emelkedésének még csak az elején járunk és a normalizálódás eredményeként további kötvényhozam emelkedésre számítanánk. Az EURUSD esetében valószínűleg csak egy korrekcióról van szó, hasonlóan a részvénypiacokhoz is. A részvény értékeltségeknél végbe kell mennie egyfajta átalakulásnak, mely során ismét a növekedés és nem a végtelen mennyiségű likviditás és alacsony hozam lesz a fő érték meghatározó tényező.

Persze ez a változás a különböző szektorokat különbözőképpen fogja érinteni, így itt a rotációt érdemes lesz figyelemmel kísérni.


Nagy András
Budapest, 2015. június 08.

 

A szerző 

koll: Nagy András 2014

Nagy András
Részvényelemző