Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Nyersolaj árak: nem teljesen megalapozott áresés

 

A nyersolaj piacon ismét drasztikus változásokat láttunk az elmúlt hetekben. A június elején még 51 dolláron lévő WTI ugyanis rekordgyorsasággal 42 dollár alá esett július végére.

Az elmúlt hetekben a piac nemcsak a nyersolaj készletek növekedése miatt kezdett aggódni (május óta a múlt héten nőtt először a nyersolaj készlet 1,7 millió hordóval 521,1 millió hordóra), hanem a termékek, elsősorban a benzintartalékok növekedése miatt is. Ez utóbbi is 452 ezer hordóval nőtt és elérte a 241,4 millió hordót. Az USA benzinkészletei mintegy 30 millió hordóval, kb. 12%-kal van felette az ötévi átlagnak. Ez a 30 millió hordó egyébként nem sok: az USA napi fogyasztása mintegy 10,2 millió hordó. A felfutást a finomítói szektor várakozásai és enyhén gyengébb keresletnövekedés okozta. Mégis mitől ez a hatalmas félelem a nyersolaj piacon?

Véleményem szerint túlzott piaci reakciót látunk. A nyersolaj kereslet-kínálat az első negyedéves drasztikus túlkínálat és mélyponton lévő árak után a második negyedévben szinte egyensúlyba került. Persze ehhez hozzájárultak egyszeri események, mint a kanadai erdőtüzek vagy a nigériai lázadok támadásai. A piac előre is szaladt az eseményekkel és május végén már 60-70 dolláros árakról vizionált a piac, miközben a kontango (a távoli határidős árak magasabban vannak, mint a közeli lejárat), jelentősen enyhült. Itt még nem tartunk, de jó eséllyel haladunk egy egyensúly felé, amire talán 2017. II. negyedévében fog sor kerülni. A mostani esés mindenesetre fundamentális oldalról inkább egy korrekció. A piac halad az egyensúly felé, ami véleményem szerint egy 50-65 dollár közötti szinten lehet. Ezért a további áresést, sőt már a mostani 42 dollárt is inkább jó beszállásnak lehet tekinteni. Persze nagy fluktuációkra készülni kell, rövidtávon 40 alá is eshetünk, de a mai ár is már fundamentálisan kedvező. A következő hónapokban a kereslet gyengeségéről fognak adatok érkezni, ami természetes szezonális hatás. De látni fogjuk a kínálati oldal visszafogását is, mivel ezekre az árakra a termelők is reagálnak. A piaci helyzet azonban nem annyira feszült már, mint az első negyedévben volt, ezért nehezen képzelhető el egy 30 dollár alatti árszint ismét.

1 éves határidős árkülönbség a WTI esetében:

blog: Nyersolaj árak

Forrása: Bloomberg


Pletser Tamás

Budapest, 2016. július 29.

 

A szerző 

koll: Pletser Tamás 130x180

Pletser Tamás
CFA - EMEA Oil & Gas Analyst