Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Nyersolaj ár: ez most korrekció vagy feltámadás?

 

Az amerikai nyersolaj fajta, a WTI az elmúlt néhány napban jelentősen emelkedni tudott és a közeli határidőre már 52 dollár fölé emelkedett. A kérdés, hogy ez valóban egy tartósabb emelkedés kezdete, vagy inkább a hatalmas július végén 100 dollárról indult árzuhanás korrekciója?

Nos, szerintem inkább az utóbbiról van szó. Hatalmas pénzek indultak el az ETF-ek felé az utóbbi néhány napban. Az egyik kedvenc, a 2-szeres tőkeáttételű Proshares Ultra Bloomberg Crude Oil-nak (Bloomberg Ticker: UCO US) például 40 millióról 90 millióra ugrott a részvényszáma december vége óta. A befektetők szerint a mostani ár már alacsony ahhoz, hogy érdemes legyen olajat venni és tartani, a hetedik hete drasztikusan csökkenő USA fúrótoronyszám, amit hetente közöl a Baker Hughes nevű piaci szereplő, ugyanis azt sugallja, hogy csökkeni fog a kínálat, ergo felmegy majd az árfolyam.

blog: Fúrótornyok száma

Amerikai olajfúrótornyok száma - Kattintson a nagyobb mérethez

Azt hiszem azonban, hogy rövidtávon negatív meglepetés fogja érni a piacot. 45 dollár WTI alatt én is venném az UCO-t, itt már alacsony a kockázat. Azonban az olajkínálat rövid távon még nőni fog: a piac jelenleg is 1.5-2.0 millió hordó/nappal túlkínálatos. Az IEA szerint a kereslet 0.9 millió hordó/nap mértékben fog nőni (ezt tavaly az év során egyébként lejjebb vágták a gyengébb kínai számokra az év során, ez idén megismétlődhet), míg a nem-OPEC kínálat 0.95 millió hordó/nap lesz. Ehhez járul még az OPEC, aki valószínűleg stagnáló kínálattal bír. Tehát az idei év egészére marad a túlkínálat, az USA csak az év második felében fogja csak csökkenteni a termelését, az első félév további felfutást fog hozni. Bővében vagyunk az olajnak.

blog: UCO grafikon

UCO részvényszám alakulása - Kattintson a nagyobb mérethez

Szóval egyelőre várnék. 2015 (és jó eséllyel) 2016 is alacsony olajárakat fog hozni. 45 dollár alatt el lehet kezdeni zsákolni az UCO-t. De szerintem rövidtávon már késő beszállni az emelkedésbe. A készletadatok hatására látni fogjuk még lényegesen alacsonyabb szinten az WTI típusú olajat.


Pletser Tamás
Budapest, 2015. február 6.

 

A szerző 

koll: Pletser Tamás 130x180

Pletser Tamás
CFA - EMEA Oil & Gas Analyst