Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Talán visszakerülünk a radarképernyőre

 

Az egyhetes külföldi ügyfelekkel való találkozás mérlege: valószínűleg megveszik a magyar piacot, persze, ha a világ közben meg nem fullad a görög válságban vagy az oroszokkal való szembenállásban.

A piacok tele vannak likviditással, mindenki a legkisebb hozamért is lehajol, az osztalék szerepe drasztikusan felértékelődött (a fő kérdés: van-e olyan részvényetek, amelyik növeli 2015-ben az osztalékát). A magyar piac súlya a legtöbb portfolióban zéró. Egész kicsi vételi érdeklődés magasra lökheti a részvényárakat idehaza is. Nem a cégek lettek jobbak, egyszerűen a bankokkal való kiegyezés jelzi, hogy a kormány talán már nem akar konfrontációt az üzleti élettel. Ennyi pedig elég, hogy a teljesen elveszett bizalom állapotából javulni tudjunk egy apró lépés erejéig.

A kormány nyilvánvalóan javítani akar az alacsony népszerűségen, aminek kézenfekvő módja, ha ösztönzi a növekedést és főleg a belső fogyasztást. Az adórendszerünk is az alacsonyabb jövedelmi, magasabb fogyasztási adó szerkezet fele mozdult el, így akár pozitív spirálba is kerülhetünk, hiszen a magasabb fogyasztás lehetővé teszi a különadók további csökkentését és a bizalom visszanyerését. Ez egyébként nem menti fel a kormányt az elmúlt évek hibai alól, de némi lehetőséget ad a korrekcióra.

A piac valószínűleg az OTP-MOL-MTEL triót keresi majd leginkább, a Richter inkább orosz kitettség, én személy szerint nem is bízok az utóbbi részvényben (a munkatársaim nem értenek ezen a ponton velem egyet). A kockázat leginkább a külpiaci fejleményekben van, mert ha leáll az egyébként törékeny növekedés, a kabinet nem lesz rest haladéktalanul visszaemelni a különadókat - még a bankok felé is. Ez pedig újra a tespedtséget hozza vissza.


Pletser Tamás
Budapest, 2015. február 20.

 

 

A szerző 

koll: Pletser Tamás 130x180

Pletser Tamás
CFA - EMEA Oil & Gas Analyst