Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Tovább megy a magyar tőzsde? Szerintünk igen...

 

A februári bejegyzésünkben írtunk arról, hogy a magyar piacot jó eséllyel megvehetik a következő hónapokban. Ennek az egyik oka részben a magyar piac alulértékeltsége és a hatalmas hozaméhség, amit az EKB eszközvásárlási döntése után tapasztaltunk. A további monetáris lazítás ugyanis jórészt az alulértékelt közép-kelet európai tőzsdéket mozgatta meg, mivel a gyenge euróból az exportorientált régió profitálhat leginkább. Másrészt a magyar kormány is egyre inkább növekedés ösztönző lett: a szabadságharcnak látványosan vége és helyette adócsökkentés és növekedési hitelprogramok tömkelegét látjuk.  A hétvégi tapolcai vereség csak ráerősít erre az irányra.

A kérdés, hogy ez a ralli folytatódhat-e? Szerintünk igen. Nézzük csak a két legnagyobb BUX szereplőt, az OTP-t és a MOL-t. A legnagyobb magyar bank 1,1x-es ár/könyv szerinti árazása bőven alatta van a lengyel vetélytársaknak és messze nem számít drágának. Valószínűleg 1,5x-ig nyugodtan emelkedhet, ami további 40%-os emelkedést jelent. A MOL célárát most emeltük 17,400 forintra. A finomítói környezet és a hirtelen megugró magyar fogyasztás jelentős többlettel bír, ráadásul az olajár is megindult az elmúlt napokban. A Richter Gedeont tovább hajthatja az orosz piac rendbejövetele, míg a Cariprazine és Esmya sztorik iránt bőven van szkepticizmus. Ha mégis sikerül őket behúzni, akkor kikerülhet a Richter a 10 éves kereskedési sávból. Végül az MTEL értékeltsége sem számít kimagaslónak, a csökkenő különadó pedig végre osztalékhoz juttathatja az éhes befektetőket.

blog: tőzsdeindexek 1 éves alakulása 450x

A magyar, cseh és lengyel tőzsdeindexek 1 éves alakulása USD-ben. Forrás: Bloomberg.

Szóval a folyamat elején vagyunk még. És ezt nem rengeti sem a brókerbotrány (a vezető brókercégeket ez nem érinti), sem az esetleges politikai váltás (2018-ig rengeteg idő van). Valószínűleg a globális részvényralli utolsó felvonását látjuk, de ezen végre mi is kereshetünk szépen.  A lenti ábrára tekintve egyébként 1 éve dollárban magasabb áron forogtunk, mint most. A lengyel és a cseh piacot meg gyakorlatilag alig vették meg.


Pletser Tamás
Budapest, 2015. április 13.

 

A szerző 

koll: Pletser Tamás 130x180

Pletser Tamás
CFA - EMEA Oil & Gas Analyst