Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

Veszik, mert venni kell

 

Őrületes szárnyalást mutatott fel az év eddigi hónapjaiban a magyar részvénypiac. Év eleje óta forintban mérve 36%-ot, euróban mérve pedig 41%-os emelkedést tudhatunk a hátunk mögött. Ezzel pedig jócskán felülteljesítették Európa meghatározó részvényindexét, a német DAX indexet is.

blog: BUX DAX 450x268

Forrás: Bloomberg

Minden annyira széppé változott egy csapásra, hogy gyakorlatilag nagyítóval kell keresni azokat a részvényeket, melyek nem tudtak emelkedni? Részben igen. Nyilvánvalóan fontos szempont a jó vállalati sztorik. A javuló magyar hitelportfolió és csökkenő bankadó az OTP esetében, a beérni látszó fejlesztések a Richternél (Esmya, Cariprazine), a javuló finomítói marzsok a MOL-nál, míg a csökkenő hozamkörnyezet a Magyar Telekomot támogatta meg.

Makroszintű megítélésünkre pedig jótékonyan hatott, hogy sok év után megérkezett az első felminősítés az S&P részéről (BB fokozatról BB+ minősítésre javítva a magyar államadóság besorolását). Ez pedig a kisebb tőkeköltségek csökkenésén keresztül pozitívan hat a részvénypiaci értékeltségre.

blog: bux index 450x268

Forrás: Bloomberg

De ez csak a történet egyik fele. Legalább ilyen fontos, hogy a külföldi intézményi befektetőknél Magyarország, sőt a régió is jellemzően alulsúlyozáson volt, most pedig már egyre több helyen kiérdemeljük az egyenlő súlyozást. Ez pedig vételeket generál a magyar részvénypiacon, így pedig érthetővé válik a magyar részvénypiac jó teljesítése. Ráadásul, amíg ezek az átsúlyozások folyamatban vannak, addig a „kötelező” vételek miatt meg fogják tartani a magyar részvényeket, így némileg függetlenedhetünk is a nemzetközi trendektől.


Nagy András
Budapest, 2015. május 11.

 

A szerző 

koll: Nagy András 2014

Nagy András
Részvényelemző