Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

fej: CFD

Részvény CFD

Válasszon kedvére a világ közel 25 különböző tőzsdéjét leképező több mint 5400 különböző CFD közül. Az elérhető tőkeáttétel akár 5-szörös is lehet, így a kisebb piaci mozgásokból is profitálhat.

  • A CFD olyan derivatív termék, mely adott termék (tőzsdeindex, részvény) tényleges birtoklása nélkül ad lehetőséget arra, hogy a termék árfolyamváltozását kihasználjuk (elsősorban rövid távon).
  • A CFD nem tőzsdén kereskedett termék, OTC (over the counter) kereskedés jellemzi. A kibocsátó árat jegyez rá, így teremtve egy rendkívül likvid piacot.
  • A long (vételi) pozíción kívül lehetőség nyílik akár napon túli short (eladási) pozíció nyitására is.
  • A Részvény CFD-nek nincs lejárati dátuma, nem kell ügyelni a kifutásra.
  • Különböző devizanemekben való kereskedés esetén a váltásból eredő árfolyamkockázat és a költség alacsony. Ha a befektető euró számlával rendelkezik, de dollárban vásárol CFD-t, elegendő a pozíció zárása után a nyereség illetve veszteség átváltása.

A CFD részvény segítségével a befektetőnek lehetősége nyílik arra, hogy tőkeáttétellel kereskedjen részvények árfolyamváltozására. Mindezt úgy teheti meg, hogy a részvényt (hívjuk ezeket a továbbiakban mögöttes terméknek) nem birtokolja. Az ügyletnek két szereplője van: a kibocsátó, aki vállalja, hogy a mögöttes termék árfolyamváltozásával megegyező profitot vagy veszteséget fizet ki, illetve a befektető, aki megvásárolja a CFD-t. A CFD értéke mindig ugyanannyi, mint a mögöttes termék értéke.

CFD-n keresztül úgy részesül a részvény teljesítményéből, hogy annak csak a töredékét fizeti ki (helyezi el fedezetként). A CFD-vel elérhető maximális tőkeáttétel részvények esetén ötszörös. Vagyis 10.000 euróval akár 50.000 eurós pozíciót is nyithatunk. Ha tehát a mögöttes termék árfolyama 1%-kal változik, az 5%-os változást jelent a befektetett tőkénkre nézve. A magas tőkeáttétel nagyon vonzó hozam elérésével kecsegtet, de ugyanakkor ügyelni kell a veszteség minimalizálására is. A CFD-vel elérhető tőkeáttétel, a mögöttes termék kockázatától (likviditás, volatilitás, piaci helyzet) függ. E szerint a következő kategóriákat különböztethetjük meg:

Rating kategória Részvény CFD kezdeti fedezeti követelmény Részvény CFD tartási fedezeti követelmény Részvény, ETF és ETC fedezeti érték
1 30% 15% 75%
2 30% 22.5% 50%
3 37.5% 30% 50%
4 52.5% 45% 25%
5 82.5% 75% 0%
6 110% 100% 0%

Hasznos információk Részvény CFD-ről

Részvény CFD kondíciók

ESMA határozattal kapcsolatos változások 2018. augusztus 1-től
Dokumentum letöltése (PDF)

A CFD összetett eszköz, és a tőkeáttétel miatt a hirtelen veszteség jelentős kockázatával jár. Ennél a szolgáltatónál a lakossági befektetői számlák 63%-án veszteség keletkezik a CFD-kereskedés során. Fontolja meg, hogy érti-e a CFD-k működését, és hogy megengedheti-e magának a veszteség magas kockázatát.

A CFD-vel kapcsolatos valós idejű (real-time) adatszolgáltatás szabályait az alábbi oldalon találja.
Tőzsdei adatszolgáltatás (real-time árak)

A Részvény CFD és Általános CFD termékekre vonatkozó kereskedési kondíciókat a kereskedési platformokon belül elérhető "Számla/Kereskedési feltételek" (Trading conditions) menüpontban találja.

A Pénzügyi Szolgáltató által előírt margin követelmények alapértékét ide kattintva tekintheti meg.

Amennyiben a Pénzügyi Szolgáltató a Társaságunkon keresztül kötött ügyletek esetében ezen értékektől magasabb értéket határoz meg - akár ügyletmérettől függően is - mint kötelezően alkalmazandó alapértéket, úgy arról Társaságunk külön értesítést küld. Az ügyfél által teljesítendő mindenkori fedezeti (Margin) követelmény a kereskedési platformon belül „Számla/Kereskedési feltételek” (Trading Conditions) menüpontban érhető el.


 

Demo regisztráció 

et: Demo regisztrációs box - platformok

Kereskedés 10 000 000 Forint tõkével a devizapiacokon? Próbálja ki demo számlán kockázatok nélkül!

REGISZTRÁCIÓ

Erste Trader szakértő 

Kérdése van?

Kovács Norbert

Hívjon a 06 1 235 7563 telefonszámon, vagy
kérjen visszahívást!