Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

fej: Határidős Short 195x105

Erste Termin - Shortolás napon túl

Erste Termin: itt a megoldás a napon túli shortra!

Információért és megbízás adásához hívja üzletkötőjét, vagy válasszon saját brókert az Erste Brókerek közül.

Olvassa el az Erste Terminről megjelent Sajtóközleményt.

Az Erste Termin ügylet keretében a Budapesti Értéktőzsde részvényeire napon túli short pozíciók nyithatók. Ezáltal a részvényárfolyamok több napos esésére is lehet spekulálni, a prompt piaccal azonos likviditás mellett.

Az Erste Termin piacon Short Termin ügylet a négy leglikvidebb instrumentumban, a MOL, az OTP, a Magyar Telekom és a Richter papírjaiban, Long Termin tranzakció bármely BUX komponensre köthető. Megbízásokat az Erste Befektetési Zrt. üzletkötőinél telefonon lehet adni, ők segítenek az ügyletek megértésében, a pozíciók méretezésében, árazásában és kialakításában is.

Erste Termin Példaügyletek

Hogyan működik az Erste Termin?

Kérdezz-felelek Ráner Géza ügyvezető igazgatóval

Mit takar az Erste Termin ügylet névre keresztelt új szolgáltatás?
Egy a befektetési hitelekhez hasonlóan tőkeáttételt biztosító speciális ügyletet, amely azzal az óriási előnnyel rendelkezik, hogy a befektetési hitelekkel ellentétben nem csupán vételi, hanem eladási ügyletekhez is alkalmazható. Ez az egyetlen termékünk, amelynek segítségével a Budapesti Értéktőzsdére bevezetett egyedi részvények áresésére lehet napon túl spekulálni.

Hogy játszhatta meg a befektető eddig a részvények áresését? Mi változik az Erste Termin megjelenésével?
Az egyedi részvények áresését eddig sehogy sem, kizárólag a BUX határidős piacán lehetett a teljes piac esésére „játszani” egy határidős BUX eladási pozíció felvételével. Ez nem alkalmas arra, hogy egy adott részvény áresésére számítva (banki különadó, bányajáradék megemelése) csak abban a részvényben eladási ügyletet kössünk. A Termin ügyletek erre is képesek, sőt mellettük szól még az is, hogy egy adott részvény volatilitása jellemzően nagyobb, mint a teljes indexé, illetve további előnye, hogy a prompt piac likviditását biztosítja a jóval kisebb likviditású határidős piacokon.

Mekkora tőkeáttételt tesz lehetővé az Erste a napon túli short ügyletek esetében?
Miután ügyfeleink számára ez egy határidős pozícióként jelenik meg, a Termin ügylethez az Erste által meghatározott alapletétet kell csak biztosítani. A piaci árfolyamok függvényében a tőkeáttétel jellemzően 4-6-szoros.

Mely részvényekre lehet majd napon túli eladási ügyleteket kötni?
A BÉT blue chipekre elsősorban, de előfordulhat egyéb instrumentum is.

Milyen módon lehet majd igénybe venni az új szolgáltatást? Mikor lesz elérhető a napon túli short az internetes felületen keresztül is?
Az ügylet kiindulása egy prompt piaci tranzakció, amit ügyfeleink természetesen az Erste internetes alkalmazásaiban is megtehetnek. Az ezt követő megbízásokhoz azonban mindenképpen egy üzletkötő segítségére van szükség.

Milyen (maximális) időtávon lehet tartani a short pozíciót?
Egy Termin ügylet – az adott tőzsdei instrumentum paramétereitől függően – jellemzően egy hónap hosszúságú lehet, de lejáratkor tovább hosszabbítható.

Fedezetként csak készpénzt, vagy például kötvényeket, pénzpiaci eszközöket is elfogadnak?
Fedezetként minden olyan instrumentumot elfogadunk, amely a mindenkor hatályos Fedezeti és Biztosítéki Hirdetményünkben megtalálható.

Milyen költségek mellett lehet majd a short ügyletet lebonyolítani?
A szokásos tranzakciós díjakon kívül az értékpapírkölcsön esetében felszámított díjjal megegyező összeget számítunk fel.

Külföldi papírok shortolására van-e lehetőség brókeren keresztül?
Igen, a külföldi papírok shortolása az adott piac szabályozásának függvényében történik. Az Erste Termin azonban kizárólag hazai részvényekre alkalmazható.

TBSZ számlán lehet-e majd napon túli short ügyletet kötni?
Társaságunknál mind normál, mind TBSZ számlán elérhető az Erste Termin ügylet.

Az Erste piaczárást követő kereskedésében a megadott instrumentumok esetén lehet napon túli short ügyletet kötni?
Az ügyfélnek még aznap, legkésőbb 16:30-ig telefonon jeleznie kell az üzletkötőjénél, hogy a pozícióját napon túl is szeretné megtartani.

Információért és megbízás adásához hívja üzletkötőjét, vagy válasszon saját brókert az Erste Brókerek közül.

Általános terméktájékoztató (PDF)

Erste Termin Példaügyletek