Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

fej: ETF és ETC

ETF és ETC

Exchange Traded Funds (ETF) és az Exchange Traded Commodity (ETC) tőzsdén kereskedett befektetési alap, amely leginkább a részvényekhez hasonlatos. A legnépszerűbbek az indexkövető és szektor ETF-ek, melyek az irányadó tőzsdeindexek árfolyamát vagy egy adott iparág teljesítményét képezik le.

Az ETF-ek befektetési politikájuktól függően különböző részvényeket és kötvényeket tartalmaznak, értékük pontosan ezen mögöttes termékek árfolyamával egyezik meg. A legnépszerűbbek az indexkövető ETF-ek, melyek az irányadó tőzsdeindexek árfolyamát képezik le. Ilyen például az S&P500-ra és DAX-ra kibocsátott ETF. Az ETF előnye, hogy alacsony költséggel, egy tranzakcióval gyakorlatilag egy kész portfolió vásárolható meg. Az ETF-ekre gyakran árat is jegyeznek a különböző tőzsdéken.

Az Erste Trader-ben az iShares, a Powershares, a Rydex, a StreetTRACKS, a SGAM ETFs, a Lyxor ETFs és más alapkezelők tőzsdén kereskedett ETF alapjai érhetőek el!

Mik is pontosan az ETC-k?
Az ETC-k általában olyan nyíltvégű értékpapírok, melyekre tőzsdén keresztül lehet kereskedni, más néven tőzsdén kereskedett befektetési alapok árupiaci termékekre. Úgy teszik lehetővé árupiaci termékek kereskedését, hogy nem kell határidős pozíciót nyitni, vagy a fizikai leszállítással foglalkozni. ETC-k mögöttes terméke lehet energiahordozó (olaj, földgáz), nemesfém (arany, ezüst), és mezőgazdasági termény is. Az ETC pontosan leköveti egy árupiaci index, vagy nyersanyag árfolyamát. Egyaránt magában hordozza egy CFD és egy transzferálható értékpapír előnyeit.

Online elérhető ETC-k a következő árukategóriákat fedik le: Diversified Broad, mezőgazdaság, energia, ipari fémek, élőáru és nemesfémek. A kereskedhető ETC alapok a Londoni Értéktőzsdén és a párizsi Euronext piacán forognak.

Az ETC és az ETF is tőzsdén kereskedett, általában nyíltvégű értékpapír. Likviditásukat gyakran több market maker együttes árjegyzése biztosítja.

Online elérhető ETC-k típusai

  • Physical ETC: árfolyamváltozásuk a nemesfémek spot árfolyamváltozásához kötött.
  • Classic ETC: a legközelebbi lejáratú futures árfolyamához kötött az árváltozásuk.
  • Forward ETC: kibocsátója forward ügylettel fedezi magát.
  • Short ETC: mindig a mögöttes termék árfolyamváltozásával ellentétes irányban mozog.
  • Leveraged ETC: tőkeáttétellel követik a mögöttes termék árfolyamváltozását. Mértéke a különböző ETC-k esetén eltérő.

További információk az ETC-ről
Díjjegyzék

Az ETF és ETC termékekre vonatkozó kereskedési kondíciókat a kereskedési platformokon belül elérhető "Számla/Kereskedési feltételek" (Trading conditions) menüpontban találja.

 

Demo regisztráció 

et: Demo regisztrációs box - platformok

Kereskedés 10 000 000 Forint tõkével a devizapiacokon? Próbálja ki demo számlán kockázatok nélkül!

REGISZTRÁCIÓ

Erste Trader szakértő 

Kérdése van?

Kovács Norbert

Hívjon a 06 1 235 7563 telefonszámon, vagy
kérjen visszahívást!