Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

fej: Futures

Futures

A világ 21 különböző határidős tőzsdéjének termékei érhetők el az Erste Trader felületén. Energiahordozók (pl.: olaj, földgáz), nemesfémek (arany, ezüst) devizák, kötvények, mezőgazdasági termények (búza, narancs) és részvényindexek árfolyamváltozásából is profitálhat a befektető.

Alapletét

Az alapletét a szükséges fedezet összege, amellyel a befektetőnek rendelkeznie kell a számláján ahhoz, hogy megnyithasson egy kontraktust.

Változó letét

A futures kontraktusok teljes ellenértékét nem kell kifizetni a pozíció megnyitásakor csak letétet kell képezni. Ezáltal magas tőkeáttétel érhető el, és a saját tőkére nézve a mögöttes termék árfolyamváltozása többszörös. Emiatt az alapletéten felül változó letétet is képeznie kell a befektetőnek a számlán. A változó letét összege kontraktusonként kerül meghatározásra. Ha a letéti követelménynek nem felel meg a számla, akkor a befektető a kereskedési rendszerben figyelmeztetést kap. Amennyiben a fedezettség nem rendeződik (pozíciócsökkentés, pótfedezet bevonása a számlára), az Erste Trader automatikusan zárja a nyitott pozíciókat és elszámol a befektetővel.

Részteljesülés

Részteljesülés esetén a limitáras megbízás addig marad a részvénykönyvben, amíg a megbízás nem teljesül vagy érvényét nem veszti. Elképzelhető, hogy a piaci áras megbízás több árszinten különböző darabszámokkal teljesül le. A bekerülési ár ilyenkor a forgalommal súlyozott átlagár.

Az Sydney Futures Exchange (SFE)-n kereskedett határidős kontraktusok speciális szabályai

Piaci megbízások nem adhatóak minden kontraktusra.  A bid /ask megütéséhez limitáras megbízást célszerű használni.
Limitáras vételi megbízás nem lehet magasabb, mint az aktuális best ask (legjobb eladási ajánlat) illetve limitáras eladás nem lehet alacsonyabb, mint az aktuális best bid (legjobb vételi ajánlat). Ellenkező esetben a megbízást az Erste Trader nem fogadja el, új megbízást kell a rendszerbe vinni.
Stop piaci megbízás nem vihető be az SFE-re. Stop limit áras megbízásnál a limitár nem lehet távolabb 3 pipnél az aktiválási ártól. Ha a limitár 3 pipnél távolabb van, az Erste Trader ugyan  elfogadja a megbízást, de amikor a megbízás aktiválódik nem tud leteljesülni a tőzsdei szabályozás miatt és törlődik.

Futures kontraktusok lejárata

Az Erste Trader nem támogatja a Futures kontraktusok fizikai leszállítását, ezért ügyelni kell a lejárat napjára és a first notice date-re (FND). A kontraktusokat a következők szerint célszerű lezárni, egyébként azt az Erste Trader automatikusan zárja.
Ha az FND megelőzi a lejárat napját, akkor a kontraktust az FND előtti napon kell lezárni. Ha a lejárat napja megelőzi az FND-t, akkor a pozíciót legkésőbb a lejárat napján kell lezárni. Ha a befektető a pozíciót nem zárja a fentiek szerint, akkor azt az Erste Trader automatikusan lezárja, melyből fakadó minden költség, nyereség illetve veszteség a befektetőt illeti.

A nyereség illetve veszteség devizaváltása

A kereskedéssel kapcsolatos tranzakciós költségeket, a nyereséget illetve veszteséget át kell váltani a számla devizanemére. Az átváltás árfolyama az adott deviza aktuális árfolyama plusz / mínusz 0,5%.

Alapinformációk

Határidős ügyletek először az árupiacon, a mezőgazdaságban jelentek meg. A termés mennyisége és ára nagy bizonytalanságot okozott a termelők és a kereskedők körében is. Az árváltozások kockázatának csökkentése érdekében hívták életre az első határidős szerződéseket.
A határidős ügyletek olyan szerződések, amelyek egy mögöttes termék jövőbeli adásvételére szólnak egy jelenben kialkudott áron. Ez a szerződés lehet tőzsdén kívüli, ezeket a megállapodásokat hívjuk forwardnak, vagy tőzsdei határidős ügylet azaz futures. A futures szabványosított és napi elszámolási kötelezettségben egységes ügylet. Ez azt jelenti, hogy a tőzsde meghatározza az ügylet méretét, a leszállítható termék minőségét, a teljesítés időpontját és helyét, a piaci szereplőknek csak az árban kell megegyezniük.
A határidős ügyletet két célra lehet használni: spekulációra vagy fedezeti ügyletként. A spekuláns lényegében az ügylet lejáratkori értékére "kereskedik". A tranzakció  teljes ellenértéke nem szükséges a pozíció nyitásához, elegendő, ha az előírt letét a számlán van. Long (hosszú) pozíció estén a befektető a lejáratkor akkor nyer, ha az alaptermék aktuális piaci ára magasabb, mint a határidős szerződés megkötésekori piaci ára. Short pozíció (eladási) esetén pedig akkor jár jól, ha a mögöttes termék ára esett a futamidő során.
A többi származtatott termékhez hasonlóan elképzelhető, hogy a határidős szerződés mögöttes terméke nem létezik fizikailag, például részvényindex is lehet a mögöttes termék.

Futures kondíciók a díjjegyzékben

Az Futures termékekre vonatkozó kereskedési kondíciókat a kereskedési platformokon belül elérhető "Számla/Kereskedési feltételek" (Trading conditions) menüpontban találja.

 

Demo regisztráció 

et: Demo regisztrációs box - platformok

Kereskedés 10 000 000 Forint tõkével a devizapiacokon? Próbálja ki demo számlán kockázatok nélkül!

REGISZTRÁCIÓ

Erste Trader szakértő 

Kérdése van?

Kovács Norbert

Hívjon a 06 1 235 7563 telefonszámon, vagy
kérjen visszahívást!