Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

fej: Certifikát

Kereskedés a BÉTa piacon

Egyszerűen, hiszen a feltételek szinte teljes mértékben megegyeznek a BÉT-en megszokottakkal!

Már meglévő számláján kényelmesen kereskedhet!

- A tranzakciós díjak szinte mindenben megegyeznek a már megszokott BÉT-díjszabással.
- Forintért, devizaváltás nélkül kereskedhet.
- TBSZ-en és Nyesz-en az elért nyeresége után akár adót sem kell fizetnie.
- A tranzakciók elszámolása a BÉT-hez hasonlóan T+3 nap.
- A Real-Time adatszolgáltatás a BÉTa piacra is érvényes.
- Árjegyző biztosítja a folyamatos likviditást.

Mi az árjegyző szerepe?

A BÉTa Piacon forgó külföldi részvények likviditását, illetve a szűk vételi-eladási árkülönbözetet az árjegyző biztosítja. Az árjegyző az adott értékpapírban mind a vételi, mind az eladói oldalon jelen van ajánlataival, biztosítva ezzel az adott értékpapír likviditását. Az árjegyző a külföldi kereskedési árakat tükrözi le a magyar piacra, folyamatosan követve az árfolyammozgásokat. Az árjegyzői adás-vételi árfolyam percenként többször frissül. Mivel az árjegyző egyszerre tesz eladási és vételi ajánlatot, ezért Ön bármikor tud venni vagy eladni. A spread a piaci körülményektől függően szűk, hiszen az árjegyző így tudja vonzóvá tenni a kereskedést. Az árjegyzői árajánlatok valós időben, ingyenesen hozzáférhetők. De természetesen Ön árjegyző nélkül, önállóan is kereskedhet.

Biztonságban van a pénzem az alternatív piacon?

A BÉTa Piacon Ön dönti el, mekkora kockázatot vállal, azaz melyik vállalat papírjaira ad megbízást. Ugyanakkor nincsenek a külföldi piacok sajátosságaiból eredő kellemetlen meglepetések: a BÉTa a jól ismert hazai jogi és fogyasztóvédelmi keretek közt, szakmai és pénzügyi felügyeleti szervek ellenőrzésével működik. Csakúgy, mint a magyar részvények esetében, az ügyletek teljesítését a KELER KSZF Zrt. garantálja, a KELER Zrt. pedig elszámolóházként lebonyolítja a megkötött ügyletek teljesítését. Az elszámolás a magyar piachoz hasonlóan T+3 napra történik azzal, hogy a külföldi elszámolóházak eljárását is figyelembe kell venni. A BÉTa Piac az MNB engedélyével és annak felügyelete alatt működik.

Milyen költségek mellett és hogyan kereskedhetek a papírokkal?

Tranzakcióit Ön a hazai részvények kereskedéséhez már megnyitott számláján bonyolíthatja le. A külföldi részvények vásárlásához tehát nem szükséges új szolgáltatónál új értékpapírszámlát nyitnia. A BÉTa Piacon alkalmazott díjak lehetővé teszik, hogy a budapesti tőzsde részvénypiacán kedvező díjszabás mellett kössön ügyleteket. A BÉTa Piac valós idejű adataihoz külön díjfizetés nélkül jut hozzá, amennyiben a BÉT részvénypiacán már rendelkezik előfizetéssel. A külföldi papírok megvásárlásához keresse befektetési szolgáltatóját és érdeklődjön a lehetőségekről!

Mire kell figyelnem a kereskedés során?

Befektetési döntését megelőzően javasoljuk, hogy részletesen tájékozódjon a kiválasztott értékpapírt kibocsátó vállalat pénzügyi eredményeiről, a részvények likviditásáról, a részvényekkel és a kibocsátóval kapcsolatos valamennyi releváns adatról, körülményről, kockázatról annak érdekében, hogy befektetéséből valóban a legtöbbet tudja kihozni. Érdemes továbbá figyelemmel lennie a devizaárfolyamok esetleges elmozdulásának hatásaira, hiszen bár forintért vásárol, az elérhető részvényeket külföldi devizában jegyzik. A részvények tartós befektetési számlára és nyugdíj-előtakarékossági számlára helyezhetőségéről szolgáltatójánál részletes felvilágosítást kaphat.
Magánszemély befektetőként ne feledje, hogy a BÉTa Piacon való kereskedésre az Szja. törvény ellenőrzött tőkepiaci ügyletre vonatkozó szabályai az irányadóak, amennyiben az ott meghatározott szolgáltatón keresztül történik a kereskedés. Kérjük, tájékozódjon a BÉTa Piacra vonatkozó kereskedési és elszámolási szabályokról (www.bet.hu), valamint a befektetési szolgáltatója által meghatározott szabályokról.

 

Ügyfélszolgálat: 06 1 235 5151 

Hasznos információk

Befektetési jegy árfolyamok
Tőzsdei árfolyamok
Erste Certifikátok
NetBroker Regisztráció
MobilTőzsde belépés Tőzsdelabor oktatások

Újdonságok

Megújult a NetBroker Pro!
Próbálja ki új rendszerünket
Erste Trader
145 devizapár egy helyen!
Erste Market
A piac információi egy helyen!
Bővül a hírleveleink köre!
Elemzések emailben