Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

fej: TBSZ GYIK 195x105

Tartós Befektetési Számla GYIK

Jelen oldalunkon összegyűjtve és áttekinthetően ismerkedhet meg a legtöbbször előforduló kérdésekkel és az erre adott válaszokkal.

Hol és hogyan nyithatok TBSZ-t? A TBSZ szolgáltatás megnyitására online a NetBrokerben, személyesen pedig az Erste bankfiókokban van mód. A számla aktiváláshoz szükséges, hogy azon legalább 25.000, Ft-ot helyezzen el, mint kezdő befizetés.
A számlanyitás menete ONLINE:

1. Lépjen be a NetBrokerbe!
2. Kattintson az "Információk" menüpont TBSZ számla megnyitása gombra, ekkor megnyitásra kerül TBSZ számlája (gyűjtőév=tárgyév)
3. Vezesse át a kívánt, de min. 25.000 Ft összeget a TBSZ-re, ezzel aktiválja a számlát.
Csak egy TBSZ-t nyithatok? Ön egy évben csak egy számlát nyithat nálunk. A TBSZ egyébként az Ön Társaságunknál vezetett főszámlájához tartozó alszámla.
Meglévő értékpapírjaimat áttehetem a TBSZ-re? Társaságunk által forgalmazott nyílt végű befektetési jegyek "átkötésére" bankfiókban, személyes ügyintézés keretében van lehetőség. Egyéb értékpapírt TBSZ számlára áthelyezni sajnos nincsen mód.
Mi történik akkor, ha valamilyen oknál fogva a befizetés évét követő 3. vagy 5. év lejárta előtt szükségem lenne a pénzre? Bármilyen idő előtti kifizetés esetén a számla automatikusan megszűnik. Ebben az esetben a keletkezett nyereség, hozam után - a normál számlán elhelyezett befektetéshez, megtakarításhoz hasonlóan - csak a 15%-os adót kell megfizetni, egyéb kötelezettsége Önnek nem keletkezik. (A befizetés évét követő 4. és 5. évben ez 10% adóra mérséklődik). Ez alól kivétel a befizetés évét követő 3. és 5. év végével történő kifizetés, ahol részkivét lehetséges. A 3. év végén a kivett összeg arányában kell 10%-os adót fizetni, az 5. év végén a kivett összeget nem terheli adófizetési kötelezettség. Adókötelezettség esetében önadózással kell teljesítenie a bevallást és befizetést az általunk kiadott igazolás alapján.
Hogyan fizethetek be a TBSZ-re? A TBSZ-re befizetni (új pénzt elhelyezni) csak a megnyitás évében lehet. Ezt követően a számlán kizárólag az elhelyezett megtakarítás hozama, kamata, nyeresége és osztaléka kerülhet jóváírásra.

Amennyiben a fentiekben nem kapott választ kérdéseire, úgy kérjük, hogy olvassa el részletes TBSZ bemutatásunkat, vagy hívja Ügyfélszolgálatunkat.



A tájékoztatás nem teljes körű. A megfelelő befektetési döntés meghozatala érdekében kérjük, hogy tanulmányozza a tartós befektetési számlával kapcsolatos jogszabályi előírásokat, adóhatósági állásfoglalásokat, valamint a Erste Befektetési Zrt. üzletszabályzatát, vonatkozó szerződéses feltételeit, valamint Díjjegyzékét. Az üzletszabályzat tartós befektetési számlával kapcsolatos rendelkezéseinek elérhetőségéről, a szolgáltatás elérhetőségének kezdő időpontjáról külön közlemény rendelkezik. A fentiekben foglaltak kizárólag tájékoztatások és nem minősülnek adótanácsadásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetésre való ösztönzésnek, ajánlattételi felhívásnak. A fentiekben foglaltakért az Erste Befektetési Zrt. nem felelős.

Az adózási tudnivalók nem tartalmaznak teljes körű információkat. Kérjük, döntése meghozatala előtt részletesen tájékozódjon a tartós befektetési számlával (TBSZ), nyugdíj-előtakarékossági számlával (NYESZ-R) és egyéb adózási kérdésekkel kapcsolatos jogszabályi feltételekről, valamint konzultáljon adótanácsadójával. Az adójogszabályok és azok értelmezései változhatnak, az abból fakadó következményekért Társaságunk, mint az Erste Befektetési Zrt. függő ügynöke, valamint az Erste Befektetési Zrt. sem tehető felelőssé.

 

Mindent a TBSZ-ről 

Részletes bemutatás
A számlatípus ismertetése, be- és kifizetés menete, adózás

Kinek ajánlott?
Aktív kereskedőknek
Hosszútávú befektetőknek

A TBSZ előnyei
Kedvező adózás, rugalmas időtáv és befektetés

TBSZ Sajtófigyelő
Érdekes cikkek az elektronikus sajtóból

Jogszabályi háttér
Gyakran Ismételt Kérdések