Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

fej: Dax részvények 195x105

ATX részvények

Olvassa el az ATX indexben szereplő vállalatok rövid bemutatását.

Andritz AG Raiffeisen Bank International
Bwin INT. Entert. AG RHI AG
CA Immobilien Anlagen AG Schoeller-Bleckmann
Conwert Immobilien Invest SE Semperit AG Holding
ERSTE Group Bank AG Strabag SE
EVN AG Telekom Austria AG
Flughafen Wien AG Verbund AG KAT. A
Immofinanz AG Vienna Insurance Group
Intercell AG Voestalpine AG
Mayr-Melnhof Karton Wienerberger AG
Oesterreichische Post AG Zumtobel AG
OMV AG

Andritz

Az Andritz a világ egyik piacvezető gépipari beszállítója a papírgyártás, hydroenergetika és acélgyártás területén. Az Andritz húzóágazatai a megújuló energia és a fejlődő országokban való nagyarányú részvétel. A kiváló outsourcing stratégiájának köszönhetően a vállalat az utóbbi gazdasági ciklusokat sikeresen teljesítette, 1990-óta egyik évben sem könyvelt el veszteséget a vállalat. Székhelye Grazban Ausztriában található. A társaság megközelítőleg 13.400 embert foglalkoztat világszerte.
Vissza a listához


Bwin Interactive Entertainment AG

A bwin Interactive Entertainment AG (“bwin”) online fogadási szolgáltatásokat nyújt világszerte. A cég felhasználói számára lehetővé teszi, hogy fogadásokat kössenek sporteseményekre, mint a tenisz, a futball meccsek, kosárlabda, baseball és jéghoki játékok. A vállalat ezek mellett sporthíreket és statisztikákat tesz közzé.
Az anyacég (bwin) szerepel az ATX blue chip indexben. Ellátja és finanszírozza leányvállalatait, társcégeit a szükséges szoftveres fejlesztésekkel, marketinggel, kommunikációval és humán erőforrással.

A bwin jelenleg a világ listavezető szerencsejáték platformja. Több mint 20 millió felhasználója van regisztrálva sportfogadásra, pókerre, kaszinóra és a szerencsejátékok más, széles választékára.
A cég 1500 munkavállalót alkalmaz, ebből 850 a bécsi központjukban dolgozik.
Vissza a listához


CA Immobilien Anlagen AG

A CA Immot 1987-ben alapították. A cég ingatlanokba fektet hosszú távon és fejleszti azokat Ausztriában, Németországban és Kelet-Európában. A németországi piacra a cég két éve tört be. 2011. január 1-én átvette az Europolis AG-t, így akvirálva új területeket Közép-, és Kelet-Európában megközelítőleg 1,5 milliárd euró értékben, ezzel növelve kelet-Európai szerepét a fontos piacokon.

A CA Immo 1988 óta van jelen az osztrák tőzsdén, a papírokat 90%-os közkézhányad mellett kereskedik.
Vissza a listához


Conwert Immobilien Invest SE

A Conwert Immobilien egy közép-európai székhelyű, lakóingatlanokkal foglakozó vállalat. Ausztria vezető cége az régi lakóingatlanok fejlesztésében. Az Ausztriából induló Conwert SE jelen van Németországban, a Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában, valamint Luxemburgban és Ukrajnában.
A Conwert a legjobb minőségű, belvárosi ingatlanokba fektet, amelyek jó fejlesztési lehetőséggel rendelkeznek. A vállalat ingatlanportfóliójában 1857 ingatlan szerepel, több mint 2 514 742 m2 szabad felhasználható területtel. A vagyon összértéke megközelíti a 3,32 eurót.

A Conwert stratégiája olyan fenntartható növekedés megvalósítása, amely részvényei értékében jól tükröződik. A Conwertnek vannak bevételei saját ingatlanjai bérbeadásából, ingatlan befektetésekből valamint az ingatlanokhoz fűződő szolgáltatásokból.

A lakóingatlanok közép-európai specialistájaként a Conwert a nemzetközi befektetőknek is egyedi befektetési lehetőséget biztosít.
Vissza a listához

ERSTE Group Bank AG

A Erste Group-ot 1819-ben alapították, mint az első osztrák bankot (“Erste oesterreichische Spar-Casse”). Az Erste 1997-es évben jelentett be új stratégiáját, miszerint lakossági szolgáltatását Közép- és Kelet-Európára terjeszti ki. Ezzel 1997-ben megkezdte Közép-Európa irányába történő bővülését. Első lépésként a magyarországi Mezőbank privatizációjában vett részt, amely pályázatot sikeresen megnyert.

Ügyfélbázisa a kezdeti 600.000-ről 17,4 millióra nőtt a számos akvizíció és az organikus növekedés során. Az ügyfelek 95 %-a az EU polgára.
Ma az Erste Group a legnagyobb befektetési szolgáltató Közép- és Kelet-Európában ügyfeleinek száma alapján. A Banknak vannak leányvállalatai Ausztriában, Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon és Horvátországban. Fióktelepekkel rendelkezik New Yorkban, Londonban és Hong Kongban.
Vissza a listához

EVN AG

Az EVN AG egy vezető, nemzetközi energiagazdálkodási és környezetvédelmi szolgáltatásokat nyújtó cég. A központja alsó Ausztriában található.
A vállalat elektromos áramot, gázt és egyéb fűtőanyagokat állít elő és forgalmaz. Leányvállalatain keresztül víztározókat üzemeltet, és hulladékfeldolgozó szolgáltatásokat nyújt. Több mint 3 millió ügyféllel rendelkeznek a világ 18 országában. A cég Ausztria mellett stabil pozíciót tudhat magáénak Bulgária és Makedónia energiaiparában.

Az EVN legfőbb célkitűzése a biztonságos és megbízható energia tárolás, mely során felelősséggel használja fel a természet erőforrásait. Modern, a természetes környezethez illeszkedő infrastruktúrát alakít ki működése során, és a legmagasabb minőségű szolgáltatásokat nyújtja partnereinek.
Vissza a listához


Immofinanz AG

Az Immofinanz egy ausztriai illetőségű, ingatlanbefektetésekkel foglalkozó társaság. A vállalat tevékenysége elsősorban Nyugat-Európára, azonbelül is főképp a németajkú területekre koncentrál. Itt épített ki stabil pozíciókat és folytatja tevékenységének nagyrészét. Nagy hangsúly fektet ezenkívül Közép-, Kelet- és Délkelet-Európára, valamint Oroszországra. A fejlődő régiók nagy potenciált jelentenek az Immofinanz csoportnak. A társaság ezekben az országokban sokrétű tapasztalatot és tudást szerzett a számos indított projekt során.

A csoport működését leginkább a kiskereskedelmi, logisztikai, irodai és lakóingatlanok területére fókuszálja. Nyolc regionális központi piaca Ausztria, Németország, a Csehország, Szlovákia, Magyarország, Románia, Lengyelország és Oroszország.

Az 1990-es alapítása óta az Immofinanz csoport kiváló minőségű portfóliót épített fel. Jelenleg megközelítőleg 1600 ingatlant és fejlesztési projektet kezel a társaság, aminek teljes könyvelt értéke nagyjából 8,4 milliárd eurót tesz ki. Ezzel az Immofinanz csoport Európa egyik legnagyobb ingatlantársasága.
Vissza a listához


Intercell

Az Intercell a fertőző megbetegedések elleni immunoterápiás termékek fejlesztésre specializálódott Bécsi központú vállalat. A vállalat tőzsdei bevezetése óta (2005.02.28) versenyképes technológiáival és egyre szélesebb körben kiépülő nagy hírnevű iparági piacvezetőkkel kötött együttműködéseivel hívja fel magára a figyelmet. A vállalat 400 főt alkalmaz Ausztriában, Skóciában és az Egyesült Államokban.
Vissza a listához


Mayr-Melnhof

A Mayr-Melnhof (MM) a legnagyobb újrahasznosított papírból kartonpapírt gyártó cég a világon. Európában vezető szerepet tölt be kartondobozok előállításában és forgalmazásában is. A dobozokat főként újonnan előállított termékek csomagolására használják fel. Az MM kilenc papírgyárat üzemeltet főként Ausztriában és Németországben, további kartongyártó üzemei találhatóak nagy ügyfelei közelében is egész Európa területén. Az MM főcélja a piacvezető szerep és a hosszú távú profitorientáció. A cég 65%-ban családi tulajdonban van.
Vissza a listához


Oesterreichische Post AG

Az Oesterreichische Post AG Ausztria vezető postai szolgáltatója. A cég leveleket kézbesít, koordinálja és működteti az osztrák postahivatalokat, de ezek mellett befektetési szolgáltatásokat is nyújt partnerével, a BAWAG P.S.K.-val.

2008-ban a társaság számos akvizíciót hajtott végre, és 0.8%-os szervezeti növekedést ért el. A 2008-as gazdasági válság hatásai nem érintették a Oesterreichische Postot. Ez elsősorban a biztos mérlegkönyvi struktúrájának köszönhető, ami lehetővé tette a társaságnak, hogy külső kölcsönök igénybevétele nélkül működjön. A befektetéseit és az akvizíciókat mindig saját tőkéjéből finanszírozta.
Vissza a listához


OMV

Az OMV Közép és Kelet-Európa vezető olaj és gázipari csoportja. 51%-os részesedéssel rendelkezik a Petrom romániai olajtársaságban. Az OMV tulajdonában négy olajfinomító van és 45%-os részesedéssel bír a Bayernoil finomító hálózatban.
Vissza a listához


Raiffeisen International Holding

A Raiffeisen International Holding vállalat 16 bankhálózattal és 17 leasing céggel rendelkezik, mellyel lefedi a közép-kelet-európai régiót (beleértve Fehéroroszországot, Ukrajnát, és Oroszországot). A csoport kihelyezett hitelállománya több mint 50 milliárd EUR értékű. Számos országban elsőként vállalati ügyfeleket megcélozva lépett be, majd lakossági bankká nőtte ki magát. A bank jelenlegi célcsoportja a lakossági, valamint kis és középvállalati ügyfelek. A Raiffeisen csoport 2005-ben megvásárolta Ukrajna második legnagyobb bankját a Bank Aval-t. Az orosz Impex Bank felvásárlásával pedig Oroszország legnagyobb külföldi piaci szereplője lett.
Vissza a listához


RHI - Refractory Products

Az RHI – Refractory Products legfontosabb értékesítési területei Nyugat-Európa és Észak-Amerika, melyeket a feltörekvő és fejlődő országok követnek: Közép-Kelet-Európa, Ázsia, Afrika/Közel-Kelet, Dél-Amerika. Az RHI vásárlóinak főként vasat, acélt, cementet, meszet és üveget szállít. Az RHI csoport célja az organikus növekedés és a nyersanyag felvásárlások lebonyolítása a kijelölt területeken.
Vissza a listához

Schoeller-Bleckmann

A Schoeller-Bleckmann Oilfield Equipment AG az olaj-, és gázipar által használt fúrási  technológiákhoz gyárt alkatrészeket, alkotóelemeket, beleértve a különböző fajtájú fúráshoz  használt láncokat és fúrómotorokat. A cég a teljes fúrórudazat alkotóelemeit saját maga gyártja, valamint végzi a szervízelést és javítást.

A vállalat termékeit világszerte használják. Több mint 40 országot látnak el velük, az export rátájuk 96%. Ebből hozzávetőlegesen 80 %-ot tesz ki Európa, 12 %-ot észak-, és dél-Amerika, 8 %-ot pedig Ázsia és Ausztrália.
Vissza a listához


Semperit

A Semperit AG Holding egy bécsi székhelyű latex és gumigyártás területén aktív vállalat. A Holdingnak négy leányvállalata van:

  • Sempermed (orvosi és gumi kesztyűk)
  • Semperflex ( hidraulikus és ipari gumitömlők, valamint gumibevonatok)
  • Semperform ( ipari felhasználású gumi termékek)
  • Sempertrans ( gumi futószalagok)

A Semperit 18 termelési és számos értékesítési irodát tart fent Európa szerte. 7000 munkavállalót alkalmaz és minden üzletágban, ahol jelen van piacvezető.
Vissza a listához


Strabag

A Strabag Németország, Ausztria és a Közép-Kelet Európai régióvezető építőipari cége. A társaság azonban az ázsiai és amerikai piacokon is jelen van. Tevékenységi köre meglehetősen sokoldalú, főként közlekedésépítés, magasépítés területén tevékenykedik, de egyéb mérnöki létesítmények (hídépítés, alagútépítés) kivitelezésével is foglalkozik. A vállalat több mint 500 helyszínen több mint 75.000 embert foglalkoztat.
Vissza a listához


Telekom Austria

A Telekom Austria (TA) a legnagyobb telekommunikációs vállalat Ausztriában, melyet 2000 novemberében vezettek be a bécsi értéktőzsdére. A TA több országban is kínál internet és mobiltelefon előfizetést. A cég tulajdonában található többek között a fehérorosz Velcom, a horvát VIPnet, szlován Si.mobil, és a bolgár MobilTel, de ezen kívül zöldmezős beruházásokba is kezdett Szerbiában és Macedóniában. A társaság a jövőben Dél-Kelet Európában szeretne tovább terjeszkedni.
Vissza a listához


Verbund

A Verbund Ausztria legnagyobb villamos áram előállító cége, mely egy országokon átívelő magasfeszültségű hálózatot is üzemeltet. A villamos energia 90%-át a cég 121 vízerőművében állítják elő. A Verbund más országok (Olasz- , Francia- ,Törökország) piacain is sikerrel tevékenykedik.
Vissza a listához


Vienna Insurance Group

A Vienna Insurance Group (VIG) Közép-Kelet Európa vezető biztosítótársasága, mely számos területen kínálja piacvezető termékeit. A VIG főként az életbiztosítás, egészségbiztosítás, baleset- és vagyonbiztosítás szegmensekben tevékenykedik. A cég a világ 24 országában több mint 20 millió ügyfelet szolgál ki, ezen belül is főként a közép-kelet európai régióban a legaktívabb (piacvezető).
Vissza a listához


Vienna International Airport

A Vienna International Airport a bécsi nemzetközi repteret üzemelteti, irányítja és működteti. A cég többek között a poggyászok és egyéb rakományok kezelését vállalja, de ezen kívül a légikikötő területén található üzletek, éttermek és szállodák bérbeadásával is foglalkozik.
Vissza a listához


Voestalpine

A Voestalpine társaság Európa meghatározó acélipari vállalata, melynek tevékenysége több üzletágra osztható. Az általános acélipari termékeken kívül, az autóipar, és a vasúti közlekedés számára is gyártanak speciális termékeket. A cégnek a világ 20 országában vannak irodái, de a társaság főként a közép-európai piacokon aktív. Az amerikai, afrikai és ázsiai piacokon is jelen van. A válságban a Voestalpine árfolyama mutatta a legkisebb visszaesést az acélipari cégek között..
Vissza a listához


Wienerberger

A Wienerberger a világ legnagyobb téglagyártó cége. Ezen kívül a tetőcserepek piacán is előkelő helyen említhető társaság, méghozzá a dobogó második fokán áll Európában. A Wienerberger egyik célja, hogy hosszútávon évente 10%-kal növelje az árbevételét. A társaság leányvállalatain keresztül több mint 220 erőművet üzemeltet a világ 30 országában, melyek az agyagot a falak és tetők építéséhez szükséges termékké alakítják. Főbb márkái a Terca, Koramic (agyag tetőcserép), és a Porotherm (tégla).
Vissza a listához


Zumtobel

A Zumtobel nemcsak Európa szerte, hanem nemzetközileg is elismert világítástechnikával foglalkozó vállalat, mely 70 országban van jelen, és több mint 50 saját értékesítési szervezet segíti működését. Az egyszerű lámpatestektől a bonyolult fénykezelő rendszerekig mindenféle termék megtalálható a vállalat kínálatában. A legújabb technikákkal dolgozik a cég, pl. a mikropiramid struktúra és a LED technológia is megtalálható a társaság termékeiben. A Zumtobel különösen nagy hangsúlyt fektet az energiahatékonyságra.
Vissza a listához


Az összefoglalóban szereplő vállalat-bemutatásokat az Erste Befektetési Zrt. - 1138 Budapest, Népfürdő u. 24-26., tev. eng. szám: E-III/324/2008 és III/75.005-19/2002 (Társaság) nyilvánosan elérhető információk alapján, 2010. októberi állapotoknak megfelelően állította össze. Az összefoglaló nem minősül befektetési ajánlásnak, elemzésnek és nem tartalmaz teljes körű információkat. Az összefoglaló tartalmáért a társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. Az összefoglaló nem minősíthető befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át.