Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

fej: Reszv BÉT

NetBroker BÉT

Budapesti Értéktőzsde Zrt.

A 1864. január 18. óta működő Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) jelenleg öt féle ún. szekcióban (termékcsoportban) zajlik a kereskedés. A termékcsoportok szekciónkénti besorolását az egyes befektetési eszközök sajátosságai határozzák meg. A Budapesti Értéktőzsde 2010. január 14-től tagja a bécsi székhelyű CEE Stock Exchange Group AG Holdingnak, amely 68,8%-ban tulajdonosa a BÉT-nek, 100%-ban a bécsi, 92,74%-ban a prágai és 81,01%-ban a ljubljanai tőzsdének. A közép- és kelet-európai régió részvényforgalmának mintegy kétharmadát teszik ki (2009. júliusi adatok alapján) a szövetség börzéin bonyolított ügyletek.

nb: BET struktúra
Forrás: www.bet.hu


MMTS

A MultiMarket Trading System (MMTS) a Budapesti Értéktőzsde elektronikus kereskedési rendszere.Első modulja (MMTS I) 1998 novembere óta az azonnali piacon a részvény és hitelpapír típusú értékpapírok kereskedésének platformja. Az MMTS II modul a 2000. októberi üzembe helyezés óta a tőzsdei származékos piacok kereskedését szolgálja ki, ehhez csatlakozott 2005 novemberétől az árupiaci kereskedés is. Az MMTS elektronikus távkereskedési rendszerhez megfelelő technikai háttérrel a világ bármely pontjáról csatlakozni lehet. A kereskedési rendszer paraméterezhetőség tekintetében (pl. ajánlatpárosítási algoritmusok, kereskedési idő) megfelel a nemzetközi tőzsdei gyakorlatnak és szabályoknak. Az MMTS támogatja az ajánlatvezérelt és az árjegyzői kereskedést is.

Árlépésközök bemutatása

Xetra BÉT

A Budapesti Értéktőzsde Zrt. új kereskedési rendszert vezet be az azonnali piacon történő kereskedésre, ahol a részvények és a népszerű Erste certifikátok, warrantok is tranzaktálhatók. Az új kereskedési rendszer, a XETRA bevezetésének dátuma 2013. december 6. A kereskedési rendszer valamennyi tőzsde lelke, amely magában foglalja egyrészt a kereskedési szoftvert - a programot, amely a tőzsdére beérkező vételi és eladási ajánlatokat rendezi, nyilvántartja és összepárosítja -, másrészt azt az infrastruktúrát, hálózatot, aminek segítségével a kereskedő cégek ajánlataikat eljuttathatják a tőzsdéhez. A BÉT jelenlegi kereskedési rendszere, az MMTS másfél évtizeden keresztül szolgálta magas szinten a piac igényeit, és kereskedési funkciók tekintetében még ma is felveszi a versenyt a legfejlettebb szoftverekkel. Az MMTS rendszer - egyedisége miatt - ugyanakkor nem nyújt könnyű elérést a potenciális kereskedők számára, ezért a BÉT 2012-ben a kereskedési rendszer cseréje mellett döntött. A CEESEG tagjaként a választás a Tőzsdecsoport másik három tagja által már használt, a frankfurti Deutsche Börse (DBAG) által működtetett Xetra kereskedési rendszerre esett. A Xetra a világ egyik leggyorsabb és leghatékonyabb elektronikus kereskedési rendszerének számít. 1997-ben fejlesztették ki, és először a Frankfurti Tőzsdén helyezték üzembe. Az azóta eltelt több mint tizenöt év során a rendszert a piaci igényeknek megfelelően folyamatosan fejlesztették. A Xetra neve azóta is a megbízhatóság, a testre szabhatóság, a gyorsaság szimbóluma a kereskedési rendszerek között.

A BÉT határidős piacát egyáltalán nem érinti ez a változás, mivel az a jelenleg is használt (MMTS) rendszerben folyik továbbra is.

BUX

A Tőzsde hivatalos részvényindexe a BUX index, mely valós időben, 5 másodpercenként kerül kiszámításra az aktuális piaci árak alapján. Az index a BÉT részvény szekciójában szereplő legnagyobb tőkeértékű és forgalmú részvények (Állami Nyomda, Appeninn, CIG, Danubius, ÉMÁSZ, FHB, GSPARK, MOL, MTelekom, OTP, Pannergy, Rába, Richter, Synergon) árának átlagos változását tükrözi, ezáltal a tőzsdei folyamatok legfontosabb mutatószáma.

Bővebben a Budapesti Értéktőzsdéről:
www.bet.hu