Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

fej: Határidő Külföldi Opciók

Külföldi opciós kereskedés

Mit kínálunk Önnek?

Bizonyos piaci helyzetekhez, illetve bizonyos befektetői stratégiákhoz az opciós pozíció jobb lehetőségeket kínál a részvényben nyitott pozícióhoz képest.

Milyen előnyöket biztosíthat Önnek?

  • Nagy potenciális nyereség - limitált kockázat. Az opciós pozíció a befektetett összegre vetített százalékosan elérhető nyereség tekintetében inkább a határidős instrumentumokra hasonlít, azaz megfelel egy nagy tőkeáttételű határidős pozíciónak. Ebből adódik, hogy nem ritkák az egy-két hét alatt elért több száz százalékos profitok, míg a kockázat még extrém piaci körülmények között is limitált, így a maximálisan elveszthető összeg az opciós díj értéke, azaz a befektetett összeg. Ebben inkább egy sima részvény pozícióra hasonlít, hiszen a határidős pozíció esetén rossz esetben akár a befektetett összeget meghaladó veszteség is keletkezhet.
  • Az opciós megbízások teljesítése általában olcsóbb. Az árfolyamkitettségre vetítve – tehát azt vizsgálva, hogy mekkorákat változik a pozíció értéke adott piaci változásra – az opció kötési díja az esetek nagy részében jóval kedvezőbb a hasonló árfolyamkitettséget adó részvény pozíció kötési díjánál.
  • A put (eladási) opció helyettesítheti a részvény short-ot. Az árfolyam, illetve indexérték eséseket ugyanúgy meg lehet játszani, mint az emelkedéseket, így a külföldön gyakran elég költséges részvény short pozíciókat egy jól megválasztott put opciós pozíció kiválóan helyettesíti, természetesen az említett nagyobb potenciális nyereséget is nyújtva
  • Az opciós piacon garantált a likviditás. A likviditást a piaci szereplőkön kívül hivatalos árjegyzők is növelik, és garantálják. Megemlítjük, hogy a kevésbé likvid időszakokban, amikor már szinte csak az árjegyzők adják a legjobb vételi és eladási ajánlatokat (pl. a német piacon este 18.30-19.00 után) az opciós piacon a részvény piacit meghaladó mértékben tágulhat ki a legjobb vételi és eladási megbízás közötti spread (különbség).

Az előre kalkulálható és limitált kockázat mellett a részvénypiacit sokszorosan meghaladó elérhető nyereség, a piaci esés kihasználhatósága, az arányaiban alacsonyabb kötési díj mellett van egy nagyon fontos pszichológiai előnye is az opciós pozíciónak. Tapasztalataink szerint a befektetők sokkal inkább a középtávú trendekre tudnak koncentrálni egy opciós pozícióban, kevésbé zavarják meg a stratégia követésében a piac rövid távú extrém kilengései, amelyek általában nem a trendet tükrözik, de a részvény pozícióban ülő befektetőket gyakran megzavarják és a pozícióból való menekülésre késztetik.Hogyan kereskedhet

Bereczk Zoltán (06 1) 235 5860
Varjú Péter (06 1) 235 5111

Szolgáltatásainkat elérheti

Központi Ügyfélszolgálatunkon
Az Erste Bank fiókhálózatában
Ügynökségeinknél