Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

fej: Szolg Határidő Opció

Határidős, opciós kereskedés

Derivatív piac... azaz több lehetőséget tőkeáttétellel!

Társaságunk piacbővülése az azonnali piachoz hasonlóan a határidős piacon is dinamikus. Ennek köszönhetően az elmúlt években folyamatosan a legnagyobb forgalmú piaci szereplők között vagyunk a Budapesti Értéktőzsde hivatalos statisztikája szerint.

Általános terméktájékoztató - Határidős ügyletek (PDF)
Általános terméktájékoztató - Opciós ügyletek (PDF)

Általános terméktájékoztató - Barrier Opciós ügyletek (PDF)


Mit takar a határidős kereskedés?

A piac határidős szegmense minden vérbeli befektető fantáziáját megmozgatja, hiszen az azonnali piachoz képest sokkal kisebb forrást mozgósítva lehet azonos méretű pozícióra szert tenni, vagyis fő előnye a tőkeáttétel. További előny, hogy lehetőség van eladási pozíciót napon túl is nyitva tartani (short-selling), vagyis olyan instrumentumot értékesíteni, ami jelenleg nincs is a birtokunkban (szemben az azonnali piaccal, ahol erre nincs lehetőség).

Egy határidős ügylet tehát mindig jövőbeli időpontra szól, egyszerűen egy termék jövőbeni árfolyamára vonatkozó spekuláció, ahol minden teljesítés is a jövőbeni időpontban esedékes, tehát most nem szükséges kifizetnünk a vételárat, illetve rendelkezésre bocsátanunk az eladott "jószágot", csak a pozíciónál jóval kisebb fedezetet kell képeznünk.

A határidős ügylet lényege tehát, hogy

  • a felek az üzletkötéskor egy jövőben teljesítendő ügylet feltételeiben állapodnak meg,
  • olyan terméket is el lehet adni, amely ténylegesen nincs birtokunkban, illetve olyan instrumentumra is kötnek vételi szerződést, amit ténylegesen nem akar megszerezni a szerződő fél (vagyis most spekulációs célból veszi meg, de még lejárat előtt eladja).

Információk a BUX határidős instrumentumok kifutásáról, elszámolásáról

Mit is jelent egy opciós ügylet?

Az opciós ügylet vásárlója, vagyis jogosultja jogot szerez arra, hogy adott pénzügyi terméket meghatározott időpontban vagy időpontig megvásároljon az opció kiírójától, vagy eladjon az opció kiírójának.

Az opció kiírója az opció eladója, aki ezáltal kötelezi magát, hogy eladja a jogosultnak, vagy megvegye a jogosulttól az adott pénzügyi terméket. Az opció kiírója a kötelezettséget és az azzal járó kockázatot opciós díjért vállalja, ez az opció ára. Az opció lehívásakor fizetendő vagy kapott ár a lehívási árfolyam, a "strike price.

BÉT Határidő
Külföldi opciós piacok