Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

fej: Regionális Piacok Cseh

Cseh piac

Mit kínálunk Önnek?

A prágai tőzsde index 2007 első negyedévében folyamatosan új csúcsokra ment ki, köszönhetően a fő exportpiac Németország gazdaságában mutatkozó várakozások feletti bővülésnek, illetve a magyarnál minden téren jóval kedvezőbb cseh gazdasági mutatóknak.

A 2006 májusában indult világméretű korrekciós hullám után a BÉT-nél jóval hamarabb magához tért a cseh tőzsde, és már decemberben meghaladta a tavaszi csúcsokat. A dinamika a makromutatók terén töretlennek tűnik a következő pár negyedévre is, és a cseh vállalatok rekord méretű, 2007-re 26.7%, 2008-ra 17.7% EPS növekedést jósolnak, ami igen vonzó még a világ leggyorsabban növekvő régióihoz hasonlítva is, így remélhető hogy a cseh papírok árfolyama tovább emelkedik.

Jellemző hogy több cseh vállalat is intezív felvásárlásba, terjeszkedésbe fogott elsősorban a kelet-európai régióban. A CEZ energiaipari vállalat – amely mára a legnagyobb eszközértékű vállalattá nőtte ki magát a régióban - például jelentős részt szerzett az újonnan csatlakozott Románia és Bulgária áramszolgáltató szektorában, így további dinamikus növekedést igérő piacokhoz jutott. Véleményünk szerint a cseh piac elsősorban azon befektetőknek ajánlható, akik viszonylag konzervativ kockázat viselési hajlandóság mellett szeretnének egy a magyarnál nagyobb növekedési dinamikát mutató gazdaság vállalataiba fektetni.

A cseh piacon elért nyereség adózása megegyezik a BÉT-en elértével, azaz 20 százalék. A befektetési döntések meghozatalában segíthetnek az Erste csoport elemzői által a cseh gazdaságról illetve vállalatokról készített elemzések.

Kinek ajánljuk?

A cseh gazdaság a legfejlettebb a visegrádi országok közül, és a részvény befektetések talán a legalacsonyabb kockázatot rejtik magukban a régióban, ugyanakkor a nyugat-európai országokét meghaladó növekedést tud felmutatni a agzdaság, és így remélhetőleg a részvénypiac is. Ezért a cseh részvényekbe történő befektetéseket akár a hoszabb távon gondolkodó ügyfeleinknek is ajánljuk, akik egy konzervativabb piacon közepes kockázatot vállalnának. Fontosnak tartjuk azonban a befektetés folyamatos figyelemmel kísérését, tekintettel az ezeken a piacokon meglévő ármozgásokra.

Hogyan kereskedhet?

Tanácsadóink telefonon fogadnak el megbízást. Mivel folyamatosan figyelik a piacot, a társaságokkal kapcsolatos híreket és elemzéseket, mindig pontos és friss információval állnak rendelkezésére.

Bereczk Zoltán (06 1) 235 5860
Varjú Péter (06 1) 235 5111