Az oldal helyes megjelenítéséhez JavaScript szükséges, amit az Ön böngészője jelenleg nem támogat!

BÉT - Termékkínálat

 

A Budapesti Értéktőzsdén neves hazai vállalatok részvényei mellett további széles termékpalettáról válogathat.

Részvény szekció Hitelpapír szekció Származékos szekció Áru szekció BÉTA piac
Részvények Állampapírok Határidős termékek Azonnali termékek Külföldi részvények
Befektetési jegyek Jelzáloglevelek Opciós termékek Határidős termékek  
ETF Vállalati kötvények   Opciós termékek  
Certifikátok     Egyéb termékek  
Kárpótlási jegyek        

1. ábra: A BÉT szekciói és termékcsoportjai

A BÉT folyamatosan törekszik arra, hogy termékkínálatával a hazai (magán)befektetők igényeinek megfelelően fejlessze. Ennek bemutatására néhány termékcsoportot a következő fejezetben részletesebben is kiemelünk.

A legnépszerű termékek

A BÉT legnépszerűbb termékei egyértelműen a részvények. A prémium kategóriába a likvidebb, széles befektetői körrel rendelkező társaságok részvényei kerülnek, a standard kategóriában pedig a közepes és kis kapitalizációjú vállalatok papírjait találjuk.

Az aktívabban kereskedő befektetők között világszerte nagy népszerűségnek örvendenek a certifikátok és warrantok. Ezek a bankok által kibocsátott értékpapírok alaptermékek rendkívül széles körének (pl. indexek, olaj, arany stb.) áralakulását követik. Velük Budapesten is igen egyszerűvé válik olyan termékek áralakulására „fogadni”, amelyekkel a közvetlen kereskedés egy magyarországi befektető számára bonyolult és költséges lenne.

A BÉT származékos piaca szintén elsősorban a hazai befektetők igényeit szolgálja ki – a forgalom több mint felét a magyar magánbefektetők adják. A határidős és opciós kontraktusok révén lehetővé válik egyrészt a tőkeáttételes kereskedés a részvényekben, indexekben, devizákban, másrészt – fedezeti ügyletként használva őket – egyes reálgazdasági vagy pénzügyi kockázatok semlegesítése. A hazai termelők reálgazdasági kockázatainak kezelése a BÉT áruszekciójának legfontosabb feladata is.

A Budapesti Értéktőzsde BÉTa Piacán a befektetők külföldi részvényekkel kereskedhetnek. Az itt elérhető részvények teljesen azonosak a külföldi piacokon forgó papírokkal. A kereskedés forintban zajlik, így devizaátváltási költségek nélkül biztosít hozzáférést számos európai nagyvállalat külföldi pénznemben kibocsátott részvényeihez. A BÉTa Piacon regisztrált külföldi értékpapírok likviditását árjegyző biztosítja, amely szerződésben vállal kötelezettséget vételi és eladási ajánlatok jegyzésére. Az árjegyzés segít abban, hogy a befektetők bármikor találjanak vételi és eladási ajánlatot a külföldi részvényekben a piaci viszonyoknak megfelelő árfolyamon.

Jelen tájékoztató tartalma nem minősül befektetési ajánlatnak, ajánlattételi felhívásnak, befektetési tanácsadásnak vagy adótanácsadásnak, a leírtak alapján sem az Erste Befektetési Zrt.-vel szemben, sem a kibocsátóval szemben igény nem érvényesíthető. Kérjük, befektetési döntése meghozatala előtt óvatosan mérlegelje befektetése tárgyát, kockázatát, díjait, a számlavezetéshez kapcsolódó díjakat, költségeket és a befektetésekből származó esetleges károkat.